Shinobi: “Bitcoin vervangt SWIFT voordat het Visa vervangt”

De opkomst van het Lightning Netwerk heeft ook de notie van bitcoin als betaalmiddel weer nieuw leven ingeblazen. Betalingen gaan echter niet alleen over de koffie die je bij de Starbucks koopt. Grote bedrijven doen op dagelijkse basis betalingen die veel groter zijn dan jouw geliefde frappuccino, volgens Shinobi is dat waar bitcoin nu al zijn waarde kan bewijzen.

“Bitcoin concurreert met SWIFT”

Het ouderwetse SWIFT-betaalsysteem verwerkt dagelijks voor 5 biljoen dollar aan transacties, wat op jaarlijkse basis neerkomt op 1,25 quadriljoen dollar aan betalingen. We hoeven niet verder te kijken dan de groep Russische banken, die vanwege de oorlog zijn afgesneden van het SWIFT-systeem, om de potentiële risico’s van de afhankelijkheid van dit gecentraliseerde systeem te begrijpen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Opvallend is ook dat 5 procent van de betalingen die via SWIFT lopen verantwoordelijk zijn voor 95 procent van de waarde die dagelijks op het netwerk in beweging is. Grote betalingen zijn dus verantwoordelijk voor de overgrote meerderheid van het handelsvolume op het netwerk. “Deze verdeling laat zien waarom SWIFT rijp is om door Bitcoin vervangen te worden”, zo schrijft Shinobi.

Het voornaamste tegenargument om bitcoin te gebruiken voor dergelijke transacties is liquiditeit. Zodra er voldoende liquiditeit is om grote markten op te kunnen vangen, wat betekent dat er volgende markt moet zijn om bitcoin onmiddellijk om te kunnen zetten in fiatgeld, dan bieden Bitcoin en het Lightning Netwerk enorme voordelen op het gebied van settlement. In plaats van dagen, kan het geld dan ineens onmiddellijk verstuurd en ontvangen worden.

De volatiliteit

Ook de volatiliteit is volgens Shinobi geen enorme risicofactor in dit verhaal. “Een kleine portie van de bitcoin die deze bedrijven vasthouden kan bij een beursplatform geparkeerd worden. Daar kan deze partij vervolgens met futures en hefbomen aan de slag om de bitcoin koers te shorten tegen de volatiliteit”, zo schrijft Shinobi.

Als de bitcoin koers vervolgens stijgt en jij uit je shortpositie wordt gedrukt, dan vangt de koersstijging van de rest van je bitcoin dat weer op. Zo beperk je de negatieve effecten van de volatiliteit tot een minimum en houd je de voordelen van snellere en goedkopere settlement van transacties. Het nadeel is wel dat je altijd 10 procent van je kapitaal aan het werk zet in andere markten en je daar dus niet over beschikt.

“Ik verwacht dat Bitcoin en het Lightning Netwerk op grote schaal worden geadopteerd door bedrijven als alternatief voor SWIFT en andere settlement-systemen, voordat bitcoin wordt geadopteerd als betaalmiddel voor consumenten. Het is simpelweg eenvoudiger om duizenden bedrijven te overtuigen van de toegevoegde waarde en het nu, dan honderden miljoenen mensen waarvoor het lastiger is om de toegevoegde waarde te laten zien”, zo eindigt Shinobi zijn interessante relaas.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....