‘Miljardenfonds van George Soros handelt in bitcoin’

Het fonds van de legendarische macro guy George Soros zou ook in bitcoin (BTC) handelen.

Dat meldt The Street op basis van enkele anonieme bronnen. Soros Fund Management is een family office met daarin 20 miljard dollar aan assets onder beheer. Een woordvoerder van het fonds heeft het bericht niet bevestigd aan The Street.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

George Soros in bitcoin?

Volgens de bronnen heeft Dawn Fitzpatrick, fondsmanager bij Soros Fund Managemen, gesprekken gevoerd met professionals binnen de bitcoin industrie om te sparren over een juiste investeringsstrategie.

Enkele wapenfeiten die The Street presenteert:

  • Soros zou een belang hebben genomen in de New York Digital Investment Group (NYDIG) van Ross Stevens. Dit bekende investeringsvehikel weet Wall Street klaar te stomen voor deze ontbolsterende assetklasse.
  • NYDIG sloot deze week een megadeal met NCR waardoor bitcoin bij 650 Amerikaanse banken kan worden aangeboden. Het gaat in potentie om tientallen miljoenen klanten.
    Amerikanen kunnen nog geen BTC kopen bij een bank, maar zijn aangewezen op partijen zoals Coinbase, Kraken, Cash App of PayPal. Onder meer Morgan Stanley is een actieve speler binnen het NYDIG, dat zich kan ontpoppen als een belangrijke gateway voor dit digitaal schaars goed.
  • Soros heeft ook een belang genomen in (blockchain) dataprovider Lukka, zoals zakenblad Forbes in maart dit jaar meldde.
  • Het fonds heeft een intern team die talent en kennis sourced in de bitcoin markt als input voor een breder investeringsplan. Denk aan investeringen in liquide assets zoals bitcoin, speculatie met bitcoin derivaten (short/long) of het verwerven van equity in bepalende marktpartijen.

'Doorbraak'

In maart 2021 was Fitzpatrick, fondsmanager bij Soros Fund Management bij de Front Row Show van Bloomberg. Daarin liet ze onder meer weten:

  1. De macro-economische situatie in het post-corona tijdperk vraagt om een hedge voor de dollar
  2. Bitcoin kan in potentie de rol van goud als hedge overnemen
  3. Het protocol van bitcoin en de ontwikkeling ervan is dermate sterk, dat het vertrouwen schept voor de toekomst
  4. Bitcoin is een commodity en nog géén betaalmiddel

Ze durfde in maart niet te zeggen dat haar fonds handelde in bitcoin (futures) en dat blijft ook deze keer onzeker, maar 'bitcoin staat op punt van doorbreken'. Die doorbraak bleek van korte duur. Op de dag dat Coinbase genoteerd werd aan de Nasdaq, is met $64.895 de laatste top aangetikt.

Sindsdien is de waarde van de cryptomunt gehalveerd. Volgens experts en on-chain analist is echter sprake van een mini-bearperiode binnen een grotere bullrun.

Zwaargewichten in de bitcoin space

Soros is niet het enige zwaargewicht. Van Paul Tudor Jones en Stanley Druckenmiller is bekend dat ze bitcoin bezitten. Jones bevestigde onlangs dat 5% van zijn persoonlijk vermogen in bitcoin (futures) zitten.

Daarnaast zijn er hedgefondsen en banken zoals Fidelity, Goldman Sachs en JP Morgan die exposure in bitcoin hebben. Het Twitteraccount Documenting Bitcoin heeft een overzichtje gemaakt.

'Bitcoin is een bubbel'

Al in 2018 zou er interne goedkeuring zijn verleend om in cryptocurrency’s te handelen. Soros liet zich in dat jaar negatief uit over bitcoin, vlak na de hype van 2017. Tijdens het World Economic Forum in Davos liet hij optekenen bitcoin maar een 'bubbel' te vinden zonder intrinsieke waarde.

Het verleden van Soros leert ook: hij bracht ooit de pond ten val. Sinds 1990 was de Britse pond gekoppeld aan de Duitse mark, maar beide landen stonden er financieel heel anders voor. Engeland kampte met hoge inflatie en rente (15%), terwijl Duitsland haar zaakjes beter op orde had.

In 1992 speculeerde de Hongaar Soros dat de Bank of England de koppeling tussen de pond en de mark niet meer kon vasthouden. Er zat geen rek meer in het geldstelsel na ongekende economische groei begin jaren negentig. Toen brak 16 september 1992 aan, wat nu bekend staat als Zwarte Woensdag.

Soros wist in één maand maar liefst 1 miljard dollar winst te maken door een forse shortpositie in de pond op te bouwen en een long te nemen op de Duitse mark. De pond nam in slechts twee maanden met 25% in waarde af.

Hij is ook investeerder in Palantir, een surveillance bedrijf van Peter Thiel die data levert aan Amerikaanse opsporingsdiensten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmarkt

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Nieuws
Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

Nieuws
Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

Dogecoin en meme coins Nieuws
DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

Nieuws
WSJ geconfronteerd met rechtszaak wegens laster voor Tether-Bitfinex artikel

Het gerenommeerde The Wall Street Journal (WSJ) staat een rechtszaak te wachten vanwege een artikel...

Lees meer