Spanje en Frankrijk hebben hoogste inflatie sinds 40 jaar

De inflatie in Spanje en Frankrijk is fors gestegen, tot respectievelijk 10,8% en 6,1%. Het is de hoogste inflatie sinds bijna 40 jaar. Leidt dit tot meer bitcoin adepten?

Spanje

Het betreft de officiële, gemiddelde inflatiecijfers van beide landen, in werkelijkheid kunnen de prijzen van goederen en diensten nog veel hoger uitkomen. De prijzen liggen in Spanje in juli 10,8% hoger dan in juli 2021. Volgens de centrale bank van het land is inflatie momenteel één van de grootste problemen. Steeds meer huishoudens komen, net zoals in Nederland, in de financiële problemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een hoog inflatieniveau van de euro kan leiden tot meer adoptie van cryptocurrency’s. Die adoptie is in Spanje wel aan het stijgen, maar ligt nog laag in vergelijking met bijvoorbeeld Zwitserland, Oostenrijk en ook Nederland.

Volgens de National Securities Market Commission (CNMV) heeft bijna 7% van de Spaanse volwassenen in cryptovaluta geld gestoken. Dat is op basis van een steekproef onder 1.500 respondenten van 18 jaar en ouder. Met name jonge, hoog opgeleide en goedbetaalde professionals kiezen voor bitcoin of crypto’s.

Wat helpt is dat Spanje helder is over cryptomunten: het is een investering zoals elke andere belegging. Er geldt wel een vermogensrendementsbelasting van minstens 19% tot maximaal 23%. Maak je dus winst met je bitcoin, dan moet je een deel van je winst afstaan aan de fiscus.

Frankrijk

Ook Frankrijk kampt met stijgende prijzen en noteert een inflatie van 6,1% in juli. De laatste keer dat de cijfers zo hoog waren, was in 1985. Experts zien de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne als redenen waarom de prijzen zo snel zijn gestegen. Bovendien is er sprake van een eurocrisis.

De Europese Centrale Bank pompt geld in de landen met hogere overheidsschulden en bespaart op landen met minder schulden ten opzichte van het Bruto Nationaal Product. Of bitcoin kan profiteren in deze macro-omgeving valt te bezien. Zodra er een recessie uitbreekt, dan is men voorzichtig met te risicovolle beleggingen. Als kleine asset is bitcoin nog steeds zeer volatiel en gevoelig voor macronieuws.

Lees meer over:
inflatie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...