Speculatie op Bitcoin koers groeit hard nu prijs op record afstevent

De activiteiten op de optie - en futuremarkten nemen weer flink toe nu de koers een nieuw record boven de $58.000 nadert. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Glassnode, een Duits-Zwitsers bedrijf dat de blockchain van Bitcoin afstruint naar interessante marktdata.

Bitcoin derivaten weer in trek

Een van de indicatoren waar marktanalisten naar kijken is de zogenaamde funding rate. Dat is het percentage dat handelaren aan rente betalen om een positie te openen op de derivatenmarkt. Zodra het percentage stijgt, is dat een signaal dat handelaar een hogere rente accepteren om te kunnen speculeren op de markt. Dat betekent dat een afkoelende markt tot het verleden behoort.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met derivaten kunnen handelaren speculeren op een hogere of lagere koers van Bitcoin. Beurzen bieden zogenaamde swaps aan, dat zijn doorlopende futures zonder vooraf bepaalde einddatum zoals normaliter bij een future gebruikelijk is.

Handelaren kunnen meer lenen dan het geld wat op hun account, ook wel bekend als een hefboom. Je kunt bij sommige beurzen je inleg tot 100 keer vermeerderen, wat zéér risicovol is voor beginners.

Beurzen verstrekken handelaren dus extra geld om te speculeren, maar rekenen daar rente voor, de funding rate. Lex Moskovski, oprichter van het fonds Moskovski Capital zegt erover:

"Het percentage stijgt weer. Nog niet de niveaus van februari, maar de sprong is opmerkelijk. Mensen worden optimistischer."

In de Glassnode data is te zien dat de funding rate weer een niveau bereikt van medio februari, toen de prijs van Bitcoin weer begon te stijgen. Om uiteindelijk naar een voorlopig record van $58.354 te stijgen.

Op moment van schrijven ligt het percentage rond de 0,06%. Het voorlopige hoogtepunt ligt bij 0,14% op 8 februari dit jaar.

Instituties kochten de dip

Het zijn vooral professionele beleggers die in deze producten handelen. Een beleggingsmoloch als BlackRock zei recent te starten op de bitcoin markt, maar begint dan eerst in futures te handelen. Die producten worden namelijk gesettled in dollars en zet geen Bitcoin op hun bedrijfsbalans.

CryptoSlate sprak met Annabelle Huang, partner bij de Amber Group. Zij zegt dat de recente dip naar $43.000 een gunstige marktontwikkeling was.

"We zagen dat de zone $40.000-$43.000 aantrekkelijk was om bij te kopen, maar inmiddels is de koers weer boven de $50.000 geraakt. We denken dat het nieuwe steunpakket in Amerika een rol heeft gespeeld in deze stijging. Ook hebben bedrijven als MicroStrategy en Meitu weer bijgekocht."

Volgens Huang moet de markt wel rekening houden met een correctie, nu ook aandelen aan een duikvlucht bezig zijn. Ze ziet bovendien dat vermogende individuen in China serieus kijken om Bitcoin in hun portfolio op te nemen. Dat draagt bij aan de vraag naar de cryptomunt.

Ook in Amerika en Europa anticiperen steeds meer bedrijven op de markt. Zoals het Noorse concern Aker ASA, dat een aparte entiteit heeft opgericht en is gestart met een hoeveelheid van 1.170 BTC als kasreserve toe te voegen.

MicroStrategy is binnen de markt hét voorbeeld van een beursgenoteerd bedrijf die alle facetten van de huidige financiele markt uitnut om haar voorraad Bitcoin in snel tempo uit te breiden.

Kijkend naar de spotprijs zegt analist en trader Josh Rager over de huidige koers. De dagsluiting kwam woensdag niet boven de $57.500 uit, maar kwam tot $57.403 op de Bitstamp grafiek.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
futuresopties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

cardano koers verwachting Nieuws
Arthur Hayes haalt uit naar Cardano: ‘Het is een shitcoin, een wannabe Ethereum’

Arthur Hayes, medeoprichter van BitMEX, heeft onlangs felle kritiek geuit op Cardano (ADA), door het...

Bitcoin whales Nieuws
Whale koopt binnen 2 weken voor $178 miljoen aan ethereum

Een onbekende whale heeft in 11 dagen tijd de gigantische hoeveelheid van 64.000 ethereum uit...

bitcoin etf Nieuws
Handelsvolume VanEck Bitcoin ETF schiet 1.400% omhoog

De Spot Bitcoin ETF van het grote VanEck kende gisteren een hele bijzondere dag. Het...

Michael Saylor MicroStrategy Bitcoin
Michael Saylor Verklaart Eeuwige Liefde voor Bitcoin: MicroStrategy’s Oneindige Koopmissie

Michael Saylor, voorzitter van MicroStrategy Incorporated, staat natuurlijk al lange tijd bekend om zijn steun...

PlanB Nieuws
‘Bitcoin koers van 440.000 dollar tijdens deze cyclus?’

De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn beruchte Stock-to-Flow model voor bitcoin. Daarmee werd...

Lees meer