New York jaagt nieuwe bitcoin miners weg met streng beleid

New York jaagt nieuwe bitcoin miners weg met streng beleid

De senaat van New York heeft een wetsvoorstel aangenomen, waardoor een deel van de bitcoinminers vrijwel per direct op moet houden met minen. Het gaat om een verbod op proof-of-work met niet-hernieuwbare energiebronnen.

De bestaande miners kunnen mogelijk nog doorgaan, maar in de praktijk zorgt het er onder andere voor dat bestaande bedrijven niet meer door kunnen. Zij voldoen niet aan de nieuwe richtlijnen. Bedrijven die nu willen starten met minen in de staat New York moeten voldoen aan de groene eisen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Alleen groene stroom

Gisteren heeft de senaat van de staat New York een wet aangenomen. De mogelijkheid om aan proof-of-work (PoW) minen te doen met gebruik van niet-hernieuwbare energiebronnen wordt voor een periode van twee jaar opgeschort door een moratorium. Die tijd wordt benut om een milieueffectrapportage op te stellen om te beoordelen wat het effect van PoW is op het milieu.

In praktijk betekent het bijvoorbeeld dat in de plaats Dresden in de staat New York het minen van bitcoin moet stoppen. Het bedrijf Greenidge had een oude kolencentrale in gebruik als mining faciliteit op basis van aardgas.

Klimaatdoelstellingen halen

De wet is een afgezwakte versie van een eerder voorstel dat het niet gehaald heeft. Daarin werd ingezet op een moratorium van drie jaar en een breder verbod op mining. Tegenstanders van de wet, zoals de Republikein Robert Smullen, vinden het verbod “anti-tech” en vrezen dat het de sector uit staat verjaagt.

De achtergrond van de wens om proof-of-work streng te reguleren is dat het gebruik van fossiele brandstoffen milieubelastend is en ervoor zorgt dat het moeilijker wordt om klimaatdoelen te halen.

“Sommige miners kochten centrales op fossiele brandstoffen aan die buiten gebruik waren geraakt en gebruikten ze vervolgens veel intensiever dan toen ze nog in bedrijf waren. Die bedrijven zijn de facto actief als een elektriciteitscentrale die fossiele brandstoffen gebruikt,” staat in het aangenomen voorstel.

Verlies van hoogwaardige banen

De andere kant van het verhaal is dat de miners ook voor hoogwaardige werkgelegenheid zorgen in gebieden waaruit industrieën eerder juist wegtrokken. De aanwezigheid van Greenidge leverde in Dresden zo’n 50 arbeidsplaatsen op.

In een interview met CNBC wees Perianne Boring, oprichter en voorzitter van crypt-werkgeversorganisatie Digital Chamber of Commerce, op het verlies van werkgelegenheid.

“Er zijn veel vakbonden die tegen dit voorstel zijn, omdat het ernstige economische gevolgen zou kunnen hebben,” zegt Boring. “De bitcoinminers zorgen voor goedbetaalde en hoogwaardige, geweldige banen voor lokale gemeenschappen. Het gemiddelde loon bij een van onze leden is $80.000.”

De wet is nu door de twee kamers van de staat New York goedgekeurd en wordt toegestuurd aan de gouverneur van New York, Kathy Hochul. Zij kan de wet ondertekenen, waarna hij van kracht is, of een veto uitspreken.

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties