Wetsvoorstel New York voor verbod op bitcoin mining krijgt steeds meer steun

424 totale weergaven

De staat New York denkt na over een wetsvoorstel om door fossiele brandstof aangedreven bitcoin mining voor tenminste drie jaar te verbieden. Op het moment van schrijven zijn 45 van de 150 raadsleden voor een verbod. Zodra meer dan de helft voor is, komt het voorstel bij de burgermeester terecht.

Interessant is dat Eric Adams, de burgermeester van New York zich tijdens zijn campagne profileerde als een 'Bitcoiner' en heeft hij zelfs delen van zijn salaris in bitcoin ontvangen. Al lijkt dat vooral marketing, want Adams heeft zich ook al eens negatief uitgelaten over de klimaatafdruk van bitcoin mining.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verbod van 3 jaar en analyse van de industrie

Het idee van het wetsvoorstel is dus om proof-of-work mining drie jaar te verbieden en vervolgens onderzoek te doen naar de impact op het klimaat. De grap is dat de bitcoinmining industrie enorm complex is en in veel gevallen ook laat zien één van de groenste industrieën ter wereld te zijn.

Bijvoorbeeld door energie te gebruiken waar de markt geen behoefte aan heeft of gas te gebruiken dat normaal gesproken afgefakkeld wordt. Het is in die zin heel lastig te zeggen wat de precieze klimaatafdruk van bitcoin is. Daarbij is het nog maar de vraag of dat het belangrijkste discussiepunt moet zijn.

Het zou eerlijker zijn om de toegevoegde waarde van bitcoin voor de samenleving, een vorm van geld waar je op kunt vertrouwen, af te zetten tegen het energieverbruik.

Volgens Anna Kelles, die binnen de raadsvergadering steun voor het voorstel probeert te vinden, moet het onderzoek uitwijzen of na het voorlopige verbod van 3 jaar een absoluut verbod nodig is. "Als dat nodig is om te voorkomen dat de industrie ons ervan weerhoudt om de klimaatdoelen te bereiken", aldus Kelles.

Tot nu toe relatief weinig steun voor het wetsvoorstel

Tot nu toe heeft de raadsvergadering echter moeite om het voorstel er doorheen te krijgen. Voor iedere stem moet gevochten worden en met 45 van de 150 stemmen voor heeft het nog een lange weg te gaan. Het is dan ook te hopen dat er genoeg mensen in de raad zitten met gezond verstand.

Het zou veel beter zijn om de komende maanden of jaren eerst goed onderzoek te doen, voordat je besluit om een complete industrie de kop in te drukken. Zeker aangezien er genoeg voorbeelden zijn dat bitcoin mining ook op een groene manier kan.

Mocht er toch een verbod komen, dan zou het goed zijn om een onderscheid te maken tussen verschillende manieren van mining. Als miners kunnen aantonen dat ze bijvoorbeeld alleen maar overtollige groene energie inzetten of gas dat normaal gesproken afgefakkeld wordt, dan lijkt dat juist een plus voor de klimaatdoelen van New York.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....