‘Adoptie cryptovaluta kan ertoe leiden dat centrale banken controle verliezen’, aldus BIS

Volgens beleidsmakers kunnen cryptocurrency’s ertoe leiden dat centrale banken grip gaan verliezen over hun mandaat.

Dat schrijft de Financial Times waarbij ze refereren naar een onderzoeksartikel van de Bank of International Settlements (BIS) aanhalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Strijd tussen digitale valuta

Private Digital Activa kunnen tegelijk met de potentiële digitale valuta van centrale banken bestaan, aldus de BIS donderdag in een rapport.

De paper weerspiegelt groeiende angst bij beleidsmakers dat de snelle groei van cryptocurrency’s (en dan met name stablecoins) ertoe kan leiden dat centrale banken de controle over hun geld verliezen.

De studie is een verslag over de Central Bank Digital Currencies (CBDC‘s), een digitale valuta van de centrale bank.

“De centrale banken die bijdragen aan dit verslag hebben al vastgesteld dat een CBDC een belangrijk instrument zou kunnen zijn om hun monetair beleid blijven leveren, zelfs als het financiële systeem evolueert.”

Met deze evolutie heeft de BIS het voornamelijk over de opkomst van stablecoins.

Naar verluidt komen internationale toezichthouders een dezer weken met minimumnormen voor particuliere stablecoins, zoals Tether en USDC.

Desalniettemin waarschuwde het ratingbureau Fitch in juli al dat stablecoin-operators problemen in kredietmarkten zouden kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld als ze op de een of andere manier gedwongen worden om hun reserves te verkopen.

De BIS komt met drie kernpunten:

'Adoptie cryptovaluta kan ertoe leiden dat centrale banken controle verliezen', aldus BIS

Adoptie stablecoins gevaarlijk 

Het rapport merkt op dat een significante adoptie van stablecoins zou kunnen leiden tot fragmentatie en “buitensporige machten in de markt”.

Ze zeggen er wel bij dat de particuliere initiatieven “minder publieke voordelen” hebben omdat ze niet inwisselbaar zouden zijn met andere vormen van geld en omdat ze ook niet de steun en bescherming van de overheid genieten.

Christine Lagarde, president van de ECB, heeft ook meegewerkt aan het rapport:

“Centrale banken hebben een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat burgers toegang hebben tot de veiligste vorm van geld in het digitale tijdperk.”

Daarnaast zei de ISDA, het handelsorgaan voor de derivatenindustrie, donderdag dat ze een werkgroep gaan oprichten om juridische documentatie te ontwikkelen voor het derivatenhandelen van digitale activa.

Tot slot pleiten laatste aanbevelingen ervoor dat CBDC’s zullen bestaan in samenwerking met commerciële banken, om krediet te kunnen aanbieden voor consumenten.

Elk krediet dat door een centrale bank is gemaakt, wordt dan in het betalingssysteem gerecycled, aldus het rapport.

De strijd tussen de stablecoins lijkt daarmee geopend. Twee valuta die centraal worden uitgegeven (of dit nu een privaat bedrijf of een centrale bank is).

Bitcoin als signaal in wereld van ruis

In de echo van deze ruis, wordt het signaal van Bitcoin alleen maar sterker.

Schaars en decentraal geld, waarbij je niemand om goedkeuring hoeft te vragen om het te gebruiken. Het is gedistribueerd, open source en programmeerbaar geld dat werkt door een mondiaal netwerk van nodes en miners.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!