‘Stablecoins buiten cryptomarkt onbruikbaar’, oordeelt Europese Centrale Bank

818 totale weergaven

Het gebruik van stablecoins missen nog duidelijke wetten en regels, waardoor het gebruik ervan vooralsnog beperkt is buiten de cryptomarkt, concludeert de Europese Centrale Bank (ECB) in een nieuw rapport.

Europese Centrale Bank over stablecoins

Ze noemen het zelf een ‘occasional paper’ op Twitter, duidelijk een verkenning van nieuw terrein. In het onderzoek “In search for stability in crypto-assets: are stablecoins the solution?” zijn de stablecoins in vier typologieën geclassificeerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Net zoals een ‘normale’ cryptomunt maakt een stablecoin gebruik van een decentrale ledger om data in op te slaan.

De onderzoek omschrijven het als een eenheid van ‘digitale waarde’ zonder eigenschappen van een valuta zoals de euro of dollar. Door een aantal factoren, zoals dekking van een reguliere valuta zoals de dollar, is de prijsfluctuatie minimaal.

Classificatie stablecoins

In de onderstaande grafiek staan de vier classificaties: getokeniseerde fondsen, off-chain gedekte stablecoins, on-chain gedekte stablecoins en stablecoins gebaseerd op een algoritme. De ECB heeft 54 stablecoin-projecten geïdentificeerd, waarvan er 24 operationeel op de markt zijn.

De meest bekende is Tether USDT, wiens gebruik in China sterk stijgt. Van Tether zijn er een aantal varianten: de dollar en binnenkort is er ook een koppeling met de Chinese yuan (formele benaming: renminbi, red). Van USDT is bekend dat de dekking slechts 74 procent is en géén 100 procent zoals eerder beloofd.

Het opgeslagen kapitaal in de stabiele cryptomunten neemt toe: van €1,5 miljard ($ 1,7 miljard) in januari 2018 naar meer dan €4,3 miljard ($ 4,8 miljard) in juli 2019.

In de periode januari tot juli 2019 bedroeg het maandelijkse volume aan transacties €13,5 miljard. Getokeniseerde fondsen nemen daarbij 97% van de markt voor hun rekening.

'Stablecoins buiten cryptomarkt onbruikbaar', oordeelt Europese Centrale Bank

Bron: Europese Centrale Bank (PDF)

Onzekerheden en risico’s

De onderzoekers benadrukken dat aan stablecoin-projecten onzekerheden en risico’s kleven. Zo is de governance bij sommige stablecoins onduidelijk, hoe komt de waarde tot stand en welke actoren zijn betrokken bij de consensus?

Een ander risico is een gebrek aan toezicht door regelgevende instanties, waardoor traditionele financiële instellingen voorlopig afzien van een stablecoin. Zonder toezicht is het gebruik van een stablecoin buiten de cryptomarkt zeer beperkt, zo concludeert de centrale bank.

Lees ook: Alibaba en Tencent (WeChat) gaan centrale cryptomunt China testen

Libra?

Tijdens een bijeenkomst van ministers van Financiën riep de Duitse parlementariër Jens Weidmann waakzaam te zijn op stablecoins, zo meldde persbureau Reuters destijds.

Hij reageerde daarmee impliciet op het initiatief van Facebook om een eigen cryptomunt Libra te lanceren. ‘Er is geen reden om gealarmeerd te zijn, maar we moeten wel waakzaam zijn en meer te weten komen wat het karakter van stablecoins is’.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...