‘Stablecoins moeten strenger worden gereguleerd’ stelt centraal bankier

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, heeft in zijn halfjaarlijkse verslag laten weten meer regulaties rondom stablecoins te willen. Ook zou een central bank digital currency bitcoin overbodig maken.

Regulaties voor stablecoins

In een halfjaarlijkse bijeenkomst vertelt de hoofd van de federal reserve het huis van afgevaardigden de laatste ontwikkelingen rondom het monetaire beleid. Na een aantal vragen van de republikein Anthony Gonzalez vertelde Powell dat stablecoins zoals Tether op dezelfde manier moeten worden gereguleerd als bank depositos.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een stablecoin is een cryptocurrency waarvan de waarde gekoppeld is aan de prijs van een munt zoals de dollar. Hierdoor kunnen crypto handelaren gemakkelijker overstappen naar een munt zonder teveel volatiliteit. De grootste stablecoin is Tether, met een marktwaarde van 62 miljard dollar.

Er is veel gedoe geweest rondom de geloofwaardigheid van het bedrijf achter de munt. Zo beweerde Tether eerst dat voor elke token die wordt uitgegeven er een echte dollar op de balans zou staan om de waarde te dekken. Afgelopen jaar heeft na een lang proces Tether bekend gemaakt dat de gedekte waarde voornamelijk komt van leningen en korte obligaties.

Powell maakt zich wel zorgen over het feit dat de stablecoins niet worden gereguleerd.

‘Als er veel betalingen gedaan worden met cryptovaluta, wat wij niet overigens niet verwachten, misschien met stablecoins, dan hoort daar een gepast regulatie beleid bij. Dat is er momenteel niet.’ licht Jerome Powell toe.

Bitcoin 

Powell heeft het ook over de ontwikkelingen rondom de potentiële central bank digital currency van de FED gehad. Alhoewel de fed meerdere malen heeft aangegeven zo’n munt niet erg te zien zitten op korte termijn lijkt het voor in de toekomst toch een mogelijkheid. De ontwikkeling van zo’n staat gecontroleerde digitale dollar zou volgens Powell zelfs de vraag naar cryptovaluta zoals bitcoin doen verdwijnen.