Standard Chartered Bank: “Bitcoin prijs naar $100.000 dit jaar”

Een grote bank heeft een zeer bullish rapport over bitcoin gepubliceerd. Volgens een investeringsnota van de Standard Chartered Bank kan de koers van bitcoin een hoogte van $100.000 bereiken, meldt Reuters. Het betekent dat het oude record van $69.000 verleden tijd wordt.

Volgens de analisten wordt bitcoin steeds populairder door een aantal factoren. Allereerst de huidige crisis in de bankensector, in Amerika maar ook daarbuiten. Die crisis, waarbij overheden banken moeten redden van de ondergang en spaarders steeds meer risico lopen, zorgt dat mensen gaan nadenken over alternatieven. Een daarvan is bitcoin, een digitaal, censuurvrij schaars goed.

“Bitcoin heeft vanwege de malaise in de bankensector geprofiteerd van zijn imago als safe haven, een middel om waarde in op te slaan en een middel om relatief goedkoop geld over te maken, schrijft analist Geoff Kendrick. Bitcoin is sinds het begin van het jaar met 70% gestegen. Het steeg vorige week voor het eerst in bijna een jaar boven de $30.000 en ook de afgelopen 24 uur is de cryptomunt fors gestegen. Van een heuse kapitaalvlucht is geen sprake, maar de prijs zit zeker in de lift.

In het rapport is ook te lezen dat een andere drijfveer de bredere macro-economische achtergrond is. Want risicovolle activa presteren historisch gezien beter zodra de Federal Reserve weer soepeler beleid gaat voeren met goedkoper geld als gevolg. “Hoewel BTC ook goed kan presteren zodra risicovolle activa in het verdomhoekje zitten, suggereren correlaties met de Nasdaq dat het beter presteert als risicovolle activa over het algemeen verbeteren,” zegt Kendrick.

Standard Chartered verwacht dat de dominantie van bitcoin in de totale cryptomarkt weer zal stijgen naar het bereik van 50-60%. Het dominantiepercentage van bitcoin is nu ongeveer 47%, volgens gegevens van TradingView. Het was ongeveer 40% tijdens het uitvallen van Silicon Valley Bank medio maart.

Ook de aanstaande halvering, een proces waarbij de blocksubsidie voor het minen van een nieuw blok elke vier jaar wordt gehalveerd, kan ook een drijver achter de toekomstige prijs zijn. “Naarmate we de volgende halvering naderen, verwachten we dat cyclische drijfveren belangrijker gaan worden, net als in voorgaande cycli”, zegt hij.

Ook PlanB heeft recent weer aandacht gevestigd op de aankomende halving van april/mei 2024.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...