Whale brengt na 12 jaar (!) voor $11 miljoen aan bitcoin in beweging

Een bitcoin whale wiens wallet gedurende een periode van 12 jaar (!) geen activiteit vertoonde, bracht recent 400 bitcoin in beweging. Tegen de huidige koersen gaat dat om een bedrag van ongeveer 11 miljoen dollar. De bitcoin in kwestie werden na verschillende adressen gestuurd.

De eerste 360 bitcoin van de whale. Bron: explorer.btc.com
De eerste 360 bitcoin van de whale. Bron: explorer.btc.com

Niet de enige

Deze whale was overigens niet de enige die recent zijn bitcoin wakker maakte uit een lange winterslaap. Afgelopen week verstuurde een collega-whale ook al meer dan 2.000 bitcoin die ongeveer 9 jaar niet van adres gewisseld waren.

De whale van vandaag komt nog uit het Satoshi-tijperk. In totaal verstuurde hij 360 bitcoin, met een waarde van ongeveer 9,8 miljoen dollar, naar één adres en de overige 40 bitcoin, ter waarde van ongeveer 1,1 miljoen dollar, naar verschillende andere adressen.

Wat deze transactie zo bijzonder maakt is dat de bitcoin in kwestie al sinds 2011 op hetzelfde adres stonden. De bitcoin in kwestie zijn wat dat betreft ongeveer twee jaar na de lancering van bitcoin geboren.

De reden voor de transacties is op dit moment niet bekend. Het kan gaan om een onderhandse verkoop, maar het gerucht gaat dat het ook weleens met veiligheid te maken kan hebben.

De bitcoin koers

De kans is echter groot dat de whales in kwestie op deze manier willen profiteren van de meest recente koersoplevingen van bitcoin. Vanaf het begin van het jaar is de koers van bitcoin behoorlijk gestegen. Op het moment van schrijven staat bitcoin voor 2023 op een plus van ongeveer 65 procent.

Afgelopen week was bitcoin wat minder succesvol en kwam er een daling van 7,10 procent op de borden. Het lijkt erop dat de koers even op adem moet komen van de stijgingen van de afgelopen maanden.

Vaak zie je dat veel mensen uit veiligheidsoverwegingen een deel van hun bitcoin verkopen na dit soort stijgingen. Gezien de met volatiliteit gevulde geschiedenis van bitcoin is dat geen onverstandige keuze.

Voor nu lijkt de koers even te consolideren en wacht de markt af wat de Federal Reserve op 3 mei met de Amerikaanse rente van plan is. Op dit moment lijkt een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent de meest realistische keuze, waarmee de druk op de Amerikaanse economie alleen maar verder toeneemt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....