Stanford wil miljoenen dollars aan crypto-donaties van FTX terugsturen

De in het Amerikaanse Californië gevestigde Stanford University is van plan om alle fondsen die het van FTX kreeg terug te sturen, zo blijkt uit een rapportage van Bloomberg. Stanford kreeg in totaal 5,5 miljoen dollar aan giften van aan FTX-gerelateerde entiteiten tussen november 2021 en mei 2022.

Het beursplatform FTX implodeerde uiteindelijk in november 2022.

Stanford wil alles terugsturen

De gerenommeerde Amerikaanse universiteit is nu dus van plan om alle fondsen terug te sturen. "We zijn in gesprek met de advocaten van de schuldeisers van FTX om deze giften in zijn volledigheid terug te sturen", aldus een vertegenwoordiger van de universiteit.

Het siert de universiteit dat ze hiertoe overgaan, want in principe zijn ze natuurlijk niet verplicht dat te doen.

Verder is het ook zeer waarschijnlijk dat zij ontvangen fondsen van de periode van november 2021 tot en met mei 2021 al lang hebben uitgegeven.

Zodoende moeten ze dat geld dus ergens anders vandaan halen. Saillant detail is dat allebei de ouders van Sam Bankman-Fried, de voormalige CEO en oprichter van FTX, les gaven aan de universiteit van Stanford.

De ouders van Bankman-Fried

De aankondiging van Stanford over het terugstorten van dit kapitaal komt op een bijzonder moment. Het is namelijk zo dat de schuldeisers van FTX claimen dat de ouders van Bankman-Fried miljoenen dollars hebben gestolen van FTX.

Daar is vervolgens op 18 september een rechtszaak voor gestart. Zo blijft de ellende zich opstapelen in het debacle rondom FTX.

Voor de reputatie van de industrie is het omvallen van de beurs allesbehalve een goede ontwikkeling geweest.

Al zorgt dat er nu wel voor dat veel beursplatformen aan zogenaamde Proof-of-Reserves doen. Maar ook die zijn niet helemaal waterdicht en kunnen niet 100 procent bewijzen dat alle klant-tegoeden ook daadwerkelijk aanwezig zijn bij de beurzen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....