Steeds meer economen pleiten voor verhogen inflatietarget van 2 procent

Als we één woord moeten noemen dat in 2022 de headlines domineert, dan is het wel inflatie. Vrijwel overal ter wereld is de inflatie op dit moment torenhoog en dat dwingt centrale banken om het gevecht volop aan te gaan met stevige renteverhogingen. Nu zijn er echter steeds meer economen die van mening zijn dat de Federal Reserve het inflatietarget van 2 procent moet verhogen.

Waar komt die 2 procent vandaan?

Iedere centrale bank ter wereld probeert de inflatie op ongeveer 2 procent te houden. Waar dat getal precies vandaan komt is niet duidelijk. Het is in ieder geval niet gebaseerd op wetenschap, maar lijkt vooral natte vingerwerk. Dit getal kwam voor het eerst naar voren in Nieuw-Zeeland, waar de centrale bank in de jaren 80 van de vorige eeuw te maken had met hoge inflatie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Nieuw-Zeeland leerde op de harde manier dat hoge inflatie niet noodzakelijk voor hoge economische groei zorgt. Om die reden wilden bankiers een laag en stabiel inflatiegetal. In die zin voelt 2 procent niet als te laag, want te laag zou ook niet wenselijk zijn. Dat zou de rentes te laag maken, waardoor centrale bankiers in een crisis weinig ruimte hebben om de rente te verlagen", aldus Samanth Subramanian voor Quartz.

Nu beginnen publicaties als The Economist al over een mogelijke verhoging van het inflatietarget. Een argument dat we de laatste weken steeds vaker voorbij zien komen, wat centrale bankiers waarschijnlijk willen aangrijpen om de paniek onder het volk over de inflatie te verminderen. Als 4 procent het 'nieuwe normaal' wordt, dan is de boel veel eerder weer 'in orde'.

Jeroen Blokland verwacht beleidswijziging

De Nederlandse macro-analist Jeroen Blokland, die vrij recent voor zichzelf begonnen is, verwacht dat centrale banken snel hun strikte inflatietarget van 2 procent zullen laten varen.

Op het moment van schrijven is 68,8 procent van de stemmers in zijn poll het eens met Blokland. Het gros van de mensen verwacht dus ook dat de Federal Reserve en andere grote centrale banken op korte termijn hun inflatietarget aanpassen.

Persoonlijk moet ik het nog maar zien, want Fed-voorzitter Jerome Powell herhaalde deze week tijdens zijn toespraak meermaals het inflatietarget van 2 procent voor de Verenigde Staten. Een koerswijziging op dit vlak zou de reputatie van centrale bankiers weinig goed doen en die is momenteel al niet opperbest.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....