Stokoude sats verplaatst: 50 bitcoin stond al twaalf jaar stil

Stokoude sats verplaatst: 50 bitcoin stond al twaalf jaar stil

Vanochtend is er een bijzondere bitcoin transactie gedaan. Een onbekend persoon heeft 50 BTC verplaatst. Op zich is dat niets bijzonders, maar de herkomst van deze bitcoin wel. Het stond namelijk al ruim 12 jaar stil om een adres!

Stokoude bitcoin

Op Twitter zijn er verscheidene bots die melding maken van bijzondere transacties. Denk aan bitcoin die betrokken zijn bij hacks of ransomware, maar ook bitcoin die al héél lang onaangeroerd staan op een adres.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo nu dus ook weer. De UTXO - een unspent transaction output - van 50 bitcoin die vannacht is verplaatst, daterend uit 22 november 2009. De fervent bitcoiners zullen direct doorhebben dat bitcoin toen nog geen jaar oud was.

Het allereerste block, ook wel het genesisblock, is gemaakt op 3 januari 2009. De UTXO die vandaag is 'uitgegeven' was dus slechts 9 maanden oud.

Hieronder zie je het screenshot van de destijds aangemaakte UTXO. De desbetreffende bijzondere transactie kun je hier inzien, of op je eigen node.

Stokoude sats verplaatst: 50 bitcoin stond al twaalf jaar stil

12 jaar wachten

De 50 bitcoin werd in 2010 verdiend door een miner. Dit is te zien aan de markering van de UTXO; het is namelijk een zogenoemde coinbase-transactie. De vroege bitcoiner heeft ruim 12 jaar niet aan zijn fortuin gezeten.

Toen hij de bitcoin ontving, had het nog geen waarde. Met de huidige marktprijs gaat het echter om zo'n $2,1 miljoen. Het is een mooi voorbeeld hoe een lage tijdsvoorkeur, schaarste en geduld allemaal bij bitcoin passen.

Een ander leuk feitje is dat deze bitcoin dateert uit de periode dat Satoshi Nakamoto itself nog online was. Hij verdween in 2010 pas van het digitale en anonieme strijdtoneel.

Het gebeurt wel vaker dat er oude bitcoin worden verplaatst. Maar dat er UTXO's uit 2009 in beweging komen, is tamelijk uniek.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin wallet adressen

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties