‘Streng regime centrale banken historisch gezien goed voor financiële markten’

Als we de woorden van Charles Edwards, op Twitter ook wel bekend als 'Caprioleio', mogen geloven dan kan de start van een strenger regime van centrale banken weleens positief uitpakken voor aandelen en in het verlengde daarvan bitcoin. Edwards baseert zich hierbij op de geschiedenis, waarbij in 10 van de 13 gevallen dat de rentes omhoog gingen een plus werd genoteerd door de traditionele financiële markten.

Let op, hierbij gaat het wel over de eerste zes maanden na de invoering van de hogere rentes, die de aandelenmarkten gemiddeld met 5,1 procent omhoog duwden. Wat in eerste instantie tegenstrijdig lijkt, aangezien een hogere rente het moeilijker maakt voor bedrijven om zich te (her)financieren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stijgende aandelen zijn goed voor bitcoin

Alles bij elkaar is een bullish aandelenmarkt volgens Edwards ook goed voor bitcoin. Waarschijnlijk komt hij tot deze conclusie omdat bitcoin over het algemeen nog acteert als een zogenaamde risk-on asset. Wat betekent dat bitcoin in zekere zin meebeweegt met de traditionele financiële markten.

Dat wil zeggen dat de meeste investeerders die nu in bitcoin zitten nog afhankelijk zijn van het verloop van de traditionele markten. Als er angst in de markt komt, dan moet men assets verkopen voor onder andere Amerikaanse dollars om zich in te dekken tegen eventuele risico's en een potje te hebben om de doorlopende schulden mee te betalen.

Als het tegenzit, zoals bijvoorbeeld in maart 2020 het geval was met het uitbreken van de pandemie, zie je dan ook dat alle risk-on assets een tik krijgen. Bitcoin ging daarbij als één van de eerste onderuit, maar wist zich ook vrij snel weer te herstellen van de tik. Nu voorspelt Edwards op basis van de geschiedenis dus dat we de komende zes maanden nog een plus kunnen verwachten voor zowel aandelen als bitcoin.

Na de eerste zes maanden wordt het mistig

Over het algemeen is een stijgende rente niet goed voor de markt, zoals eerder in dit artikel al werd besproken, en krijgen risk-on assets het lastig. Na de initiële stijging die Edwards voorziet voor de komende zes maanden voorspelt hij dan ook dat het 'mistig' zal worden.

Als de Amerikaanse Federal Reserve daadwerkelijk van plan is om de rente over de komende twee jaar structureel te verhogen, dan is de kans volgens Edwards groot dat de impact op de financiële markten vooral negatief is. Zeker in de huidige situatie van lage groei gecombineerd met de enorme schuldenberg die er al staat.

Op basis van die schuldenberg en de matige groei van de economie lijkt het onwaarschijnlijk dat de Federal Reserve en andere centrale banken een laag rente-regime lange kunnen volhouden. Tenzij ze het niet erg zouden vinden om de hele economie te laten ploffen, maar dat lijkt een onwaarschijnlijk scenario.

Edwards zelf ziet het eerder gebeuren dat de Federal Reserve terugkomt op het besluit en in 2022/2023 er zelfs voor kiest om de rente nog verder te laten dalen. Wat als je heel eerlijk naar de huidige situatie kijkt, met name de enorme schuldenberg, de enige reële 'oplossing' lijkt voor dit probleem.

Rente kan niet veel verder omhoog

De inflatie van vandaag zit op hetzelfde niveau als in de mid jaren '70 van de vorige eeuw, een periode waarin de Federal Reserve de rente ook agressief verhoogde om de inflatie aan te pakken. Het probleem dat de Amerikaanse centrale bank vandaag de dag heeft is dat de schuldenberg te groot is om op dezelfde manier te reageren.

De verhouding tussen de schulden en het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten is op dit moment 300 procent groter dan in de jaren 70. Die enorme schuldenberg is het resultaat van meer dan 40 jaar aan steeds lagere rentes sinds dat moment.

Zonder een significant hogere economische groei, die op het moment zeer onwaarschijnlijk lijkt, is het niet realistisch om de rente voor een langere periode omhoog te schroeven. Volgens Edwards komt er voor bitcoin in ieder geval een volatiele periode aan, net als voor de rest van de traditionele financiële markt.

Hoe meer de rente oploopt, hoe aantrekkelijker de dollar wordt, in ieder geval op de korte termijn. Maar op de lange termijn moet de onhoudbaarheid van dit beleid ervoor zorgen dat we in een schuldencrisis komen en om dat te voorkomen moeten de rentes omlaag. Wat volgens Edwards voor een vloedgolf aan geld richting bitcoin kan zorgen de komende jaren. Bitcoin is immers 'het hardste geld van allemaal,' aldus Edwards.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Brian Russ: “Ethereum kan nog 17x over de kop”

De ethereum koers is de afgelopen maanden explosief gestegen en klokt op het moment van...

Nieuws
Goedemorgen Bicoin: voorspelling van $125.000 per BTC in 2025

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Blackrock crypto etf Nieuws
Willy Woo: “Bitcoin minimaal op $125.000 in 2025”

De populaire on-chain analist Willy Woo zegt dat bitcoin minimaal richting de 125.000 dollar gaat...

Nieuws
Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Lees meer