Stroomuitval Texas níet de schuld van Bitcoin miners

Bitcoin is niet de oorzaak dat veel burgers van Texas afgelopen week letterlijk in de kou zaten. In de nasleep van een winterstorm zaten miljoenen Amerikanen dagen zonder stroom en stromend water. Even ging het gerucht dat dit kwam door de bitcoin miners, die volop aanwezig zijn in de staat. Het blijkt nu dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze rigs een rol speelden bij deze crisis.

Bitcoin mining in Texas

Volgens Kristy-Leigh Minehan zijn er op dit moment niet genoeg mining rigs in Texas om deze problemen op het elektriciteitsnet te veroorzaken, in vergelijking met grote regio's zoals Sichuan in China. Minehan is mining consultant en werkt als chief technology officer van NEM Software. Tegenover Cointelegraph doet ze haar verhaal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Minehan is de Duitse miner Northern Data de enige partij die een aanzienlijke impact kan hebben gehad op de stroomvoorziening van de staat. Het bedrijf heeft een mining locatie in Oost-Texas. Hodl Ranch en Layer1 zijn beide gevestigd in West-Texas.

De expert voegt eraan toe dat de hashrate in Texas niet genoeg is om het energienetwerk van de staat te verstoren. Een deel van de lokale mining farms draaien op boorplatforms op basis van overtollig gas. Dit bijproduct van olie heeft geen invloed op het publieke elektriciteitsnet.

Hernieuwbare energie

Volgens Minehan draaien veel mining bedrijven in Texas op een mix van hernieuwbare energiebronnen en steenkool. Vooral windenergie schijnt in Texas een efficiënte bron te zijn.

Er gaan geruchten dat de stroomuitval kwam door vastgevroren windturbines. Daarnaast is 'groene energie' an sich veel minder betrouwbaar, omdat de efficiëntie ervan fluctueert. Wind en zonne-energie zorgen voor overschotten en tekorten, terwijl andere bronnen een stabielere bron van inkomsten zijn.

Ook gaan er verhalen dat de problemen ontstonden omdat gasleidingen bevroren raakten. Maar hoe dan ook: het is niet de schuld van het 'overdadig' gebruik van bitcoin miners.

Hoewel de miners nog steeds afhankelijk zijn van het energienet van de staat, hebben ze ook toegang tot generatoren als dat nodig is.

Het gerucht dat Bitcoin miners slecht zijn voor het milieu draait ook weer op. Hoewel dit enorm kort door de bocht is (en ook een onjuiste beredenering) wilden groene hackers om deze reden het netwerk neer halen.

Rekenkracht

De blackout in Texas heeft nauwelijks een impact op de rekenkracht van Bitcoin. Statistisch gezien zou het veel erger zijn als zoiets in Sichuan in China zou gebeuren. Naar verluidt is ongeveer de helft van de rekenkracht van het netwerk afkomstig uit deze hoek.

Volgens Minehan daalde de rekenkracht van Bitcoin tijdens de sneeuwstorm met 10 exahash per seconde. Doorgaans fluctueert deze hashrate met 5 EH/s, waardoor de daling niet significant is.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
mining

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  bitcoin bullish Nieuws
  “Bitcoin opnieuw op $57.000 maar de markt staat op zijn kop”

  De bitcoin koers is deze week voor het eerst sinds 2021 weer op het niveau...

  Lees meer