Stroomuitval Texas níet de schuld van Bitcoin miners

Bitcoin is niet de oorzaak dat veel burgers van Texas afgelopen week letterlijk in de kou zaten. In de nasleep van een winterstorm zaten miljoenen Amerikanen dagen zonder stroom en stromend water. Even ging het gerucht dat dit kwam door de bitcoin miners, die volop aanwezig zijn in de staat. Het blijkt nu dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze rigs een rol speelden bij deze crisis.

Bitcoin mining in Texas

Volgens Kristy-Leigh Minehan zijn er op dit moment niet genoeg mining rigs in Texas om deze problemen op het elektriciteitsnet te veroorzaken, in vergelijking met grote regio's zoals Sichuan in China. Minehan is mining consultant en werkt als chief technology officer van NEM Software. Tegenover Cointelegraph doet ze haar verhaal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens Minehan is de Duitse miner Northern Data de enige partij die een aanzienlijke impact kan hebben gehad op de stroomvoorziening van de staat. Het bedrijf heeft een mining locatie in Oost-Texas. Hodl Ranch en Layer1 zijn beide gevestigd in West-Texas.

De expert voegt eraan toe dat de hashrate in Texas niet genoeg is om het energienetwerk van de staat te verstoren. Een deel van de lokale mining farms draaien op boorplatforms op basis van overtollig gas. Dit bijproduct van olie heeft geen invloed op het publieke elektriciteitsnet.

Hernieuwbare energie

Volgens Minehan draaien veel mining bedrijven in Texas op een mix van hernieuwbare energiebronnen en steenkool. Vooral windenergie schijnt in Texas een efficiënte bron te zijn.

Er gaan geruchten dat de stroomuitval kwam door vastgevroren windturbines. Daarnaast is 'groene energie' an sich veel minder betrouwbaar, omdat de efficiëntie ervan fluctueert. Wind en zonne-energie zorgen voor overschotten en tekorten, terwijl andere bronnen een stabielere bron van inkomsten zijn.

Ook gaan er verhalen dat de problemen ontstonden omdat gasleidingen bevroren raakten. Maar hoe dan ook: het is niet de schuld van het 'overdadig' gebruik van bitcoin miners.

Hoewel de miners nog steeds afhankelijk zijn van het energienet van de staat, hebben ze ook toegang tot generatoren als dat nodig is.

Het gerucht dat Bitcoin miners slecht zijn voor het milieu draait ook weer op. Hoewel dit enorm kort door de bocht is (en ook een onjuiste beredenering) wilden groene hackers om deze reden het netwerk neer halen.

Rekenkracht

De blackout in Texas heeft nauwelijks een impact op de rekenkracht van Bitcoin. Statistisch gezien zou het veel erger zijn als zoiets in Sichuan in China zou gebeuren. Naar verluidt is ongeveer de helft van de rekenkracht van het netwerk afkomstig uit deze hoek.

Volgens Minehan daalde de rekenkracht van Bitcoin tijdens de sneeuwstorm met 10 exahash per seconde. Doorgaans fluctueert deze hashrate met 5 EH/s, waardoor de daling niet significant is.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
mining