‘Bitcoin markt is te klein voor de grote spelers om mee te spelen’

De bitcoin markt is momenteel te klein om interessant te zijn voor grote marktpartijen. Deze vrees uit vermogensbeheerder BlackRock in zijn aanvraag bij de SEC om in bitcoin futures te mogen handelen.

Een tekort aan liquiditeit betekent dat er te weinig bitcoin is én te weinig tegenpartijen zijn om mee te handelen (en daarmee te verdienen).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Bitcoin markt te weinig liquide’

Uit eerder onderzoek van Glassnode blijkt dat slechts ~22% van de gedolven bitcoin ook beschikbaar is voor de dagelijkse handel. De overige 78% staan ‘vast’ op wallets, het zogenaamde HODL segment, die niet vrijkomen op beurzen.

Het is toevallig (?) ook één van de conclusies van nieuw onderzoek van Alte Group en eToro, waarover Decrypt bericht. Het onderzoek bestond uit diepte-interviews met 25 marktspelers in het institutionele segment.

De markt is nog te klein om met het grote geld mee te spelen en dat houdt adoptie onder die professionele spelers tegen, zo luidt de conclusie. andere beren op de weg: nieuwe wet – en regelgeving zoals een verbod of belasting, weeffouten in de handelsinfrastructuur en risico’s op het gebied van cybercrime en internetoplichting.

‘Hoe hoger de liquiditeit, hoe volwassener een markt is. Dus de totale marktwaarde is daarbij doorslaggevend, zo luidt de conclusie’. De bitcoin markt is slechts 5% van de goud markt bijvoorbeeld.

56% van de respondenten zien als het aan “zeer belangrijke factor” en 28% als een “belangrijke factor”.

'Bitcoin markt is te klein voor de grote spelers om mee te spelen'

Bron: Aite Group

Ook transparantie over de prijsontwikkeling en toegang tot de markt zijn belangrijke factoren die de marktliquiditeit kunnen beïnvloeden. Ook de bitcoin markten worden in balans gehouden door zogenaamde market makers. Zij worden door beurzen ingehuurd om de orderboeken gevuld te houden met vraag en aanbod. Het op peil houden van het handelsvolume is ook een gebruikelijke praktijk op alle financiële markten.

Maar grote partijen hebben juist volume nodig om een markt te kunnen ‘bespelen’, want zodra ze teveel bitcoin in één keer kopen, stijgt de prijs te hard. Dat probleem wordt deels door handel via over-the-counter platforms. Maar ook spotbeurzen hebben last van een liquiditeitstekort, want die kopen ook in bij deze marktplaatsen.

Om meer partijen toegang te geven, is ook uniforme wet – en regelgeving nodig. Want hoe meer nieuwe partijen, hoe hoger de marktwaarde, dus het is een beetje een kip en ei probleem. Nu is de markt te gefragmenteerd qua regels.

Een deel van de markt is volledig gereguleerd, in Amerika, Europa en Azië. Maar een ander deel opereert in een grijs gebied. Ze hebben een registratie in een ‘belastingparadijs’, maar bedienen wel klanten in het westen.

Negatieve rente en inflatie

Ondanks de kanttekeningen zijn de ondervraagden positief over de toekomst van bitcoin en andere cryptocurrency’s.

Bedrijven en particulieren zijn nu eenmaal op zoek naar alternatieve beleggingen omdat de spaarrentes negatief staan. En weliswaar ligt de officiële inflatie jaarlijks op 1 tot 2%, de wérkelijke inflatie ligt hoger tussen de 10% tot 20% afhankelijk welke assets je als uitgangspunt neemt. Maar een goed voorbeeld blijft de huizenmarkt, waar sprake van stijgende prijzen sinds 2008.

Lees meer over:
Blackrockglassnode

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...