Tegen verwachting in komen er vandaag géén details over rechtszaak Grayscale tegen SEC

De bitcoin community zat vol spanning te wachten op duidelijkheid over de rechtszaak van Grayscale tegen de Securities and Exchange Commission (SEC). Ze komen van een koude kermis thuis: er blijkt nog geen beslissing te zijn gevallen.

Grayscale vs SEC

Veel analisten en juridische experts van Bloomberg voorspelden dat eind deze week meer duidelijk zou worden over de zaak die Grayscale aanspande. Het ging over het goedkeuren van een aanvraag voor een spot ETF en het omtoveren van het GBTC-fonds tot deze eerste exchange traded fund.

De SEC wilde dit niet en dus sleepte Grayscale de toezichthouder voor de rechter. Bloomberg ETF-expert James Seyffart schrijft nu:

“Helaas is vandaag niet de dag. Er is geen beslissing in de Grayscale vs SEC-zaak met betrekking tot de conversie van GBTC naar Bitcoin ETF.”

De rechtbank deelde vandaag uitsluitsel over vier andere zaken en die van Grayscale staat er niet tussen. Seyffart ziet aanstaande dinsdag als de eerstvolgende dag waarop een beslissing wordt verwacht.

Terwijl er een heleboel spot bitcoin ETF aanvragen zijn gedaan door onder andere BlackRock, Fidelity en ARK, is Grayscale op een andere manier bezig om de eerste bitcoin spot ETF van de Verenigde Staten te kunnen aanbieden.

Grayscale's Trust

Ze hebben al jaar en dag hun eigen Grayscale Bitcoin Trust, ook wel bekend als GBTC. Hier zitten zo'n 625.000 bitcoin, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Tegen verwachting in komen er vandaag géén details over rechtszaak Grayscale tegen SEC

Het probleem is echter dat de aandelen van dit fonds niet per se de prijs van bitcoin volgen. Momenteel staat er een negatieve premium op GBTC ten opzichte van de spotprijs van BTC van 26%. Een spot ETF zou dit probleem kunnen oplossen en dus lijkt de "conversie" van GBTC naar een spot ETF geen slecht idee.

Tegen verwachting in komen er vandaag géén details over rechtszaak Grayscale tegen SEC

De huidige situatie is allerminst gunstig voor investeerders, maar toch wil de SEC de conversie niet goedkeuren. Ze willen consumenten beschermen, terwijl GBTC juist laat zien dat dit trustfonds níet fijn is gebleken voor beleggers. Enfin: dinsdag weten we mogelijk meer.