Terugblik: Andreas Antonopoulos over 51%-aanval op bitcoin

Terugblik: Andreas Antonopoulos over 51%-aanval op bitcoin

Het netwerk van bitcoin startte in 2009. Sinds die tijd is er een hoop veranderd. Veel prominente figuren van weleer zijn iets meer naar de achtergrond verdreven. Soms is het daarom leuk om eens terug te kijken.

Deze keer is het de beurt aan Andreas Antonopoulos. De Grieks-Britse computerwetenschapper en auteur is onder andere bekend van zijn boeken als 'Mastering Bitcoin'. maar je kunt hem ook vinden in video's uit 2013 waar hij voor een lege zaal praat over bitcoin.

Vandaag aandacht voor een van zijn beste filmpjes. Antonopoulos krijgt de vraag: Wat als een land bitcoin probeert aan te vallen? Bekijk de video van ruim 2 minuten en je weet waarom het bijna onmogelijk is voor een land om bitcoin aan te vallen met hardware. We hebben de tekst voor je uitgewerkt om terug te lezen onder de video.

Vragensteller: "Maakt u zich zorgen over een groot land dat actief Bitcoin wil vernietigen om hun eigen supercomputers en chips te ontwerpen en honderden miljoenen of miljarden dollars te investeren om de blockchain opzettelijk te verstoren?"

Andreas reageert (ietwat sarcastisch): "Nee, ik maak me daar helemaal geen zorgen over. Dit kan niet meer worden gedaan met Bitcoin. Dit is iets dat alleen kan worden gedaan met opkomende altcoins. Bitcoin heeft een niveau van computerkracht bereikt dat geen enkele nationale staat het kan omverwerpen door alleen maar computerkracht."

"De inspanning om dit te doen zou een enorme geheime operatie van chipfabricage vereisen, gevolgd door de gecoördineerde aanval die hen dominantie zou geven over het volgende blok gedurende 10 minuten totdat we die schoften van het netwerk aftrappen, en het protocol aanpassen rondom hen. Ze zouden ontmaskerd worden. Ze zouden $1.000.000.000 hebben verloren door dit te doen, en alles wat ze bereikt hebben is één double spend. Nu, hier is het ding. Lang voordat we op dat punt komen, beseffen ze dat als ze dit gewoon laten draaien, ze eigenlijk wat Bitcoin als beloning kunnen krijgen omdat het incentive structuur werkt. En dus maak ik me daar geen zorgen over.

"En veel mensen houden de blockchain in de gaten. En zoals ik al eerder zei, wat gaan ze doen? Dus ze nemen het over en ze forken de blockchain en ze gaan ergens anders heen, toch? Ze hebben een alternatieve blockchain gecreëerd. Geweldig. Wat gaan we doen? Wie gaat zich bij de NSA-blockchain aansluiten? Wie wil er op Fed coin speculeren? Dus we blijven allemaal op de oude fork. De moeilijkheidsgraad zal dalen. Het zal winstgevender worden voor de miners die zijn achtergebleven en we gaan verder met onze munt en zij kunnen gaan mijnen wat ze maar willen op hun alternatieve blockchain. Ze bereiken niets. Ze kunnen geen protocolwijzigingen aanbrengen en het zou $1.000.000.000 kosten om de meest belachelijke Keystone Kops-fout in de geschiedenis te maken. Bovendien zou hiervoor een regering nodig zijn die het kán doen."

Lees meer over:
Bitcoin

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan