Britse toezichthouder komt met strengere regels voor bitcoin bedrijven

De Financial Conduct Authority komt met strengere regels voor bitcoin bedrijven die actief zijn in het land. De toezichthouder verwacht een jaarlijks compliance rapport, in vakjargon REP-CRIM genoemd.

Banken, verzekeraars en andere financiële instellingen moeten sinds 2016 rapporteren over het aantal verdachte transacties, maar ook het aantal meldingen en opsporingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze verplichting wordt nu uitgebreid van 2.500 naar maar liefst 7.000 instellingen. Het achterliggende doel: een strengere aanpak van witwassen en financiering van terrorisme binnen de financiële sector.

Strengere regels voor bitcoin bedrijven

De nieuwe eisen van toepassing op wisselkantoren die fiduciar geld (Britse pond) omwisselen in cryptovaluta en vice versa, maar ook aanbieders van bitcoin – en cryptowallets vallen onder de scope.

In een toelichting zegt de FCA met zoveel woorden:

“Aanbieders van cryptodiensten vallen in onze ogen onder deze verplichting omdat er een verhoogd risico is op witwassen en financiering van terrorisme.”

De waakhond wil zo méér inzicht krijgen in financiële (verdachte) transacties bij een groter aantal bedrijven, sectoren, ongeacht hun grootte of behaalde omzet. Per 30 maart 2022 gaat de zogenaamde REP-CRIM raamwerk gelden.

Parallel loopt er ook nog een licentieprocedure voor bestaande bitcoin bedrijven. Deze moeten vóór 9 juli 2021 voldoen aan de implementatie van anti-witwasregelgeving. Het Verenigd Koninkrijk heeft voor een licentiestructuur gekozen en niet voor een registratie zoals in Nederland.

Momenteel zijn er slechts 3 bedrijven die in het handelsregister van de FCA zijn opgenomen: Gemini, Ziglu en Archax. Op de voorlopige licentielijst staan nog circa 150 namen die nog niet formeel voldoen aan alle eisen. Daaronder namen als Bitstamp en oudgediende Coinfloor.

Belangenorganisatie CryptoUK heeft bij minister van Financiën Rishi Sunak om versnelling van de procedure gevraagd, ook nu de deadline van 9 juli steeds dichterbij komt.

Overigens zijn derivaten, afgeleide beleggingsproducten met cryptocurrency’s als onderliggende asset, verboden in het Verenigd Koninkrijk. Onder meer Bybit en eToro zijn daarom niet meer actief met deze producten.

Nederland

In Nederland zijn er inmiddels 18 bedrijven opgenomen in het register van De Nederlandsche Bank. Zij voldoen daarmee aan de eisen die de Nederlandse overheid stelt om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Volgens een aantal bedrijven gaan de eisen te ver. Vooral de verificatie-eis, voorkomend uit de Sanctiewet, roept vragen op. Bitonic is hierom een rechtszaak gestart tegen de DNB om deze extra eis door een rechter te laten toetsen. Deze doet 7 april aanstaande uitspraak in deze zaak.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Verenigd Koninkrijk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...