‘Toezichthouders moeten hyperventileren door de prijsgekte van Bitcoin’, aldus topbankier

Lloyd Blankfein, de oud-CEO van Goldman Sachs, vindt dat toezichthouders aan het slapen zijn. Ze moeten juist 'hyperventileren' door het recente succes van Bitcoin. Hij benadrukt dat de cryptomunt recht tegenover het huidige financiële systeem staat.

Het succes van Bitcoin

Dat zegt Blankfein tijdens Squawk Box bij nieuwszender CNBC. Als voormalige voorzitter van de Amerikaanse investeringsbank volgt hij de ontwikkelingen van Bitcoin op de voet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens hem is het pseudonieme karakter van Bitcoin perfect voor witwassen Hij beschrijft het met de volgende woorden: "Je weet niet of de Noord-Koreanen, of Al-Qaeda, of de revolutionary guard een betaling doet."

Hij vraagt zich af hoe het kan dat de Amerikaanse regelgevers de cryptovaluta laten floreren, terwijl ze eigenlijk een gevaar vormen. Hij benadrukt het belang van de wetgeving omtrent anti-witwassen en terrorismefinanciering.

"Als toezichthouder zou ik hyperventileren over het succes van Bitcoin, en ik zou mezelf wapenen om ermee om te gaan."

Hij pleit ervoor de 'fundamentele vrijheden' die Bitcoin mogelijk maakt te beperken. Als het pseudonieme privacyvriendelijke karakter verdwijnt, zal ook de sterke vraag naar Bitcoin afnemen, is zijn redenering.

“Dit zou mogelijk kunnen werken, maar het zal de vrijheid en het gebrek aan transparantie ondermijnen wat mensen erg aantrekt. Dus dat is het raadsel dat Bitcoin eerst moet zien te overwinnen."

Overigens bleek uit recent onderzoek van Chainalysis dat slechts 0,34% van alle Bitcoin transacties terug te linken zijn aan criminele activiteiten, waarbij het voornamelijk ging om relatief onschuldige ransomware.

Kritiek op de cryptomunt

Zoals het een 'oude bankier' betaamt, gaat de kritiek op Bitcoin nog even verder. Hij zet grote vraagtekens bij het aspect van 'store of value', ook wel de eigenschap als oppotmiddel.

Blankfein benadrukt dat de prijsvolatiliteit en de complexiteit van het in eigen beheer houden van de cryptomunt, er voor zorgen dat Bitcoin een slecht spaarmiddel is.

"Het is een oppotmiddel waarvan de waarde 10% per dag kan veranderen, en dat als je de code of als je het papiertje kwijtraakt, het voor altijd verloren is. Of als iemand het van je afpakt, hoe weet je dat dan?"

Al met al komt er weinig positiefs uit de mond van de bankier, zoals ook te zien is in onderstaande video:

Tegelijkertijd zijn er wereldwijd steeds meer banken die zien dat ze Bitcoin maar beter kunnen omarmen. Zo poppen er op enorm veel plekken 'custody diensten' uit de grond.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BTC