Toezichthouders willen strengste richtlijnen voor banken met Bitcoin

Aan de ene kant heb je El Salvador dat als eerste land ter wereld bitcoin tot wettig betaalmiddel heeft omgedoopt en aan de andere kant heb je landen die van mening zijn dat hun banken een risico lopen vanwege de digitale munt.

Als het aan het Bazels Comité voor Bankentoezicht ligt moeten banken binnenkort aan de strengste kapitaaleisen voldoen voor zover ze bitcoin en andere cryptocurrency’s vasthouden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het voorstel van het comité ligt er om de volatiliteit van de markt te ondervangen, zeggen zij.

Witwasserij, volatiliteit en een slechte reputatie

Volgens het Bazels Comité voor Bankentoezicht loopt de bankenindustrie steeds meer risico en staat de financiële stabiliteit op het spel vanwege “crypto-assets”. Het comité noemt onder andere witwasserij, de volatiliteit van de markt en de slechte reputatie die de industrie heeft als redenen voor de zorgen.

Nu plaatst het comité bitcoin in de hoogste risico-categorie en moeten veel banken binnenkort aan zwaardere kapitaaleisen voldoen voor zover ze bitcoin beheren. Het panel van het comité stelt voor een risicogewicht van 1250% aan te houden voor bitcoin.

In de praktijk betekent dit dat een bank een dollar in kapitaal moet hebben voor iedere dollar aan bitcoin die ze beheren, gebaseerd op een minimale kapitaalvereiste van 8 procent.

Geen duidelijke tijdslijn voor plannen comité

Hoewel het voorstel er ligt, heeft het comité nog geen specifieke tijdlijn neergelegd wat betreft de implementatie van het voorstel. Wat dat betreft zou het nog jaren kunnen duren voordat het voorstel van kracht wordt en banken aan de strengere vereisten moeten voldoen voor bitcoin.

Daar moet wel bij gezegd worden dat de comité al vaker het beleid heeft gewijzigd op basis van het veranderen van de markt. Het zou dus zeker kunnen dat het voorstel er niet doorheen komt.

Het meest vreemde aan deze nieuwe classificatie van bitcoin is dat het komt op het moment dat El Salvador het als wettig betaalmiddel heeft ingevoerd. Wat zo ongeveer betekent dat het land een tegenovergestelde opinie heeft wat betreft het risicoprofiel van bitcoin.

Lees meer over:
bankEl Salvadorwetgeving

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....