Transactiekosten van Bitcoin op het laagste punt in 8 maanden: Wat betekent dit voor BTC koers?

7243 totale weergaven
bitcoin transactiekosten

De stijging van de Bitcoin koers naar een mogelijke $ 65.000 is vol met uitdagingen. Recentelijk zijn de transactiekosten op het netwerk aanzienlijk gedaald, met 18,25% ten opzichte van de vorige week, wat neerkomt op slechts $ 5,90 miljoen. Dit is het laagste bedrag sinds november 2023 en toont een belangrijke verschuiving in de netwerkactiviteit. Betekent dit dat de Bitcoin koers moeite kan hebben om te gaan stijgen?

Dalende netwerkactiviteit en gevolgen voor Bitcoin koers

De daling in transactiekosten hangt nauw samen met het handelsvolume van Bitcoin. Bij een hoog handelsvolume neemt de vraag naar blokruimte toe, waardoor miners meer transacties kunnen verwerken en hogere kosten kunnen verdienen.

Dit was duidelijk te zien tijdens de laatste halvering toen het Runes-protocol de kosten en de winstgevendheid van miners deed stijgen. Echter, de huidige marktomstandigheden zijn minder gunstig.

Een duidelijke aanwijzing voor de lagere vraag naar BTC is de daling in het aantal nieuwe Bitcoin adressen, van 432.026 aan het begin van juli tot 289.915 op 12 juli. Dit wijst op een afname van unieke, eerste transacties op het netwerk.

De toekomst van Bitcoin’s transactiekosten en koers hangt grotendeels af van een heropleving in netwerkactiviteit. Als het aantal transacties toeneemt, zullen de kosten waarschijnlijk stijgen, wat mogelijk de prijs van Bitcoin kan verhogen.

Daarnaast speelt de voorraad Bitcoin op beurzen een cruciale rol. Een daling in deze voorraad, die op het moment van schrijven 931.000 was, wijst erop dat houders minder geneigd zijn om te verkopen, wat de prijs kan ondersteunen.

Het marktsentiment lijkt ook in het voordeel van Bitcoin. De Crypto Fear and Greed Index is onlangs gedaald naar niveaus van extreme angst, wat sommigen zien als een koopkans. Bovendien had Bitcoin op 12 juli de hoogste ETF-instroom van de maand, wat wijst op toenemende institutionele interesse.

Risico’s en mogelijke daling van Bitcoin koers

Ondanks deze positieve signalen zijn er verschillende risico’s die de stijging van de Bitcoin koers kunnen ondermijnen. Grootschalige verkopen door whales genoemd, kunnen de prijs aanzienlijk laten dalen.

Bovendien kunnen externe factoren, zoals overheidsmaatregelen – zoals de recente verkopen door de Duitse overheid – de prijstraject van Bitcoin verder laten zakken. Zo heeft de Amerikaanse overheid ook nog een grote hoeveelheid Bitcoin in bezit.

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...