Turkije maakt zich op voor nieuwe regels rondom Bitcoin, binnen 2 weken duidelijkheid

Turkse bitcoiners kunnen opgelucht ademhalen: het land gaat geen direct verbod op bitcoin invoeren. Dat zegt de president van de Turkse centrale bank op vrijdag. Şahap Kavcıoğlu vertelt dat het ministerie van Financiën binnen nu en twee weken met de plannen naar buiten komt.

Kavacıoğlu: ”Je lost niets op met het simpelweg verbieden van crypto, we hebben niet de intentie om dat te doen.” Eerder deze maand werd duidelijk dat het verboden is om BTC te gebruiken als betaalmiddel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Turkije en bitcoin

Net als alle andere regeringen en landen wereldwijd probeert ook Turkije bitcoin in de juiste regeltjes te vangen. Dat is lastig en zorgt vaak voor problemen.

De centraal bankier kan nog niet vertellen wat er precies gaat gebeuren, maar het is de bedoeling dat er straks een duidelijke definitie voor ‘crypto’ op tafel komt. Ook komen er richtlijnen over hoe je cryptocurrency op kunt slaan, als bedrijf en als privépersoon.

De centraal bankier zegt dat bitcoin en andere cryptocurrency’s veelvuldig worden gebruikt om grote hoeveelheden geld uit het land te krijgen. Daar wil het regime in Turkije een stokje voor steken. Hij noemde geen onderzoeken en cijfers voor deze beweringen. Het grenzeloze karakter van bitcoin stelt mensen wel in staat dit te doen.

Om hier enigszins controle over te houden wil een land vaak op een bepaalde manier controle uitoefenen aan de poort van bitcoin. Denk bijvoorbeeld aan De Nederlandsche Bank (DNB) in Nederland. DNB is toezichthouder en is een soort poortwachter voor bitcoin bedrijven in Nederland.

In gesprek met Decrypt vertelt Beste Naz Süllü, onderzoekdirecteur bij cryptobeurs Icrypex, over de doelen van de regering. Volgens hem wil men vooral weten: waar je sla jij je bitcoin op. De belangrijkste vraag is dan: ”Blijft het geld in Turkije of niet?”

Bange dagen voor bitcoiners

Bitcoiners in Turkije zullen sowieso de afgelopen dagen nog eens goed hebben nagedacht over waar zij hun geld opslaan. Twee beurzen stopte in korte tijd met het ondersteunen van de handel in BTC. Ook klantenfondsen zijn bij beide sluitingen niet meer bereikbaar.

Duizenden klanten van Thodex en Vebitcoin hebben voorlopig geen toegang tot hun geld nadat beide handelshuizen om verschillende redenen vrij plotseling hun deuren sloten.

Overheidsbesluiten en richtlijnen zijn geen populaire termen en begrippen in de wereld van bitcoin. Toch is het voor landen noodzakelijk om een wettelijk geraamte op te tuigen waar bedrijven in een industrie zich aan vast kunnen houden.

De samenvatting is helder: ook Turkije wil grip krijgen op de geldstromen in deze opkomende markt.

Lees meer over:
turkije

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...