Turkse autoriteiten maken einde aan crypto-ponzi van $1 miljard

13550 totale weergaven

Donderdag maakte de Turkse minister van Binnenlandse Zaken bekend dat de autoriteiten een crypto-oplichtingsplatform in Ankara hebben opgedoekt. De vermeende Ponzi-scheme heeft de afgelopen jaren meer dan $1 miljard gestolen.

Crypto-ponzi in Turkije

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken maakte op X bekend dat meer dan 100 verdachten zijn gearresteerd. Operatie “CYBERGÖZ-42” bracht de plannen van Smart Trade Coin STC in het land aan het licht. Het was al langer duidelijk dat er iets mis was. In 2021 verzamelden 50 mensen zich voor het gerechtsgebouw van Ankara om te protesteren tegen Smart Trade Coin en zijn team.

De advocaat van de slachtoffers verklaart dat meer dan 50.000 mensen in Turkije door het bedrijf waren opgelicht.

Volgens de berichtgeving beloofde het frauduleuze cryptoplatform “hoge winsten zonder risico” aan investeerders. Het team van Smart Trade Coin verzekerde klanten dat hun investeringen veilig waren met hun “stop loss” handelsoptie. Daarnaast beloofden ze “geavanceerde handelsbots” die automatische koop- en verkooptransacties zouden doen.

Het blijkt echter een grote ponzi-scheme te zijn ter waarde van meer dan $1 miljard, of 32 miljard Turkse lira. De winsten kwamen dus uit de inleg van nieuwe klanten, en dit hield het plan draaiend.

De Turkse autoriteiten hebben in 21 provincies van Ankara maar liefst 127 verdachten aangehouden. De aantijgingen variëren van fraude, misdaad en witwassen. Er is beslag gelegd op 177 onroerende goederen en 61 roerende goederen, ter waarde van 1 miljard Turkse lira.