Turks handelsplatform stuurde 5.000 Bitcoin van klanten naar Kraken

Afgelopen maand kwam het nieuws naar buiten dat handelsplatform Thodex er abrupt mee zou stoppen. Met grote gevolge, zo’n 391.000 klanten konden namelijk niet meer bij hun geld.

Inmiddels zijn er verschillende mensen opgepakt en er zijn bankrekeningen geblokkeerd. Toch lijkt het erop dat er veel geld richting een andere beurs is gegaan, waarschijnlijk om het direct te verkopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nadat Thodex vorige maand plots de stekker eruit trok schatte een advocaat in dat er voor zo’n $2 miljard aan waarde was gestolen. Een Turkse minister schatte dit bedrag later een stuk lager in, namelijk zo’n $108 miljoen. Hoe dan ook: het gaat om veel geld.

Waar ging het geld naartoe?

Het Israëlische blockchain analyse bedrijf Whitestream die de zaak nauwkeurig is gaan onderzoeken komt tot de conclusie dat er zo’n 5.000 bitcoin is verplaatst van Thodex naar de Amerikaanse beurs Kraken. De BTC, afkomstig van de wallets van de nu stopgezette exchange, zijn tussen Augustus 2020 en Februari 2021 verplaatst.

Whitestream heeft contact gehad met de Israëlische ministerie van Defensie die bekend maakt dat het gaat om een ‘cash out operation’. In andere woorden, de eigenaren van Thodex hebben Bitcoin gestolen van hun klanten om deze vervolgens wit te wassen en te versturen naar Kraken om het te verkopen.

Een cluster van Bitcoin wallets die in beheer waren van Thodex stuurde via een aantal tussenstations het geld naar de uiteindelijke bestemming, het Amerikaanse handelsplatform Kraken. CEO en co-founder van het analyse bedrijf Whitestream Itsik Levy, laat weten dat dit geen gewone gang van zaken is: ‘Het komt er op neer dat Kraken grote hoeveelheden Bitcoin heeft ontvangen van Thodex klanten’. Hier was volgens Levy geen logische verklaring voor.

Een beurs als Kraken komt hiermee ook in de problemen. Het bedrijf hoopt in het begin van 2022 zelf met hun aandelen naar de beurs te gaan. Daar helpt een witwasschandaal niet bij.

Turks handelsplatform stuurde 5.000 Bitcoin van klanten naar Kraken

Turkije heeft laatst 60 man opgepakt die een connectie hebben met de exit-scam van Thodex. Zowel de computers als de bankrekeningen van het bedrijf zijn ingenomen en bevroren.

Lees meer over:
turkije