Turkije arresteert familieleden van gevluchte CEO bitcoin beurs

Turkije is druk bezig met de gerechtelijke nasleep van de gesloten bitcoin broker Thodex.

In Istanbul zijn een broer en zus van de gevluchte CEO Faruk Fatih Ozer opgepakt en vastgezet, zo meldt Yahoo die een woordvoerder van de rechtbank als bron gebruikt. Naast de familieleden zijn enkele senior medewerkers in de cel gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Turkije wil CEO opsporen

De autoriteiten laten er geen gras over groeien. Vorige week zijn er in totaal 83 mensen ondervraagd nadat Thodex plots de deuren sloot.

Dat betroffen geen medewerkers van de broker, maar opvallend genoeg klanten van de broker om informatie in te winnen. Een groot deel daarvan is inmiddels vrijgelaten. Klanten klaagden erover dat ze niet meer bij hun crypto tegoeden konden.

Turkije heeft een internationaal opsporingsbevel via Interpol uit doen gaan om CEO en oprichter Faruk Fatih Ozer te vinden. Naar verluidt is hij naar Albanië gevlogen voordat de broker de deuren sloot.

De minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zegt dat er politie-eenheden naar vier landen zijn gestuurd om Ozer te zoeken, waaronder Albanië. Turkije zegt met deze landen een uitleveringsovereenkomst te hebben.

Schade

In eerste instantie leek de schade in de miljarden dollars te lopen met schattingen tussen de $2 en $10 miljard. Volgens Soylu is er 108 miljoen dollar aan tegoeden aangetroffen bij de bitcoin broker.

Maar de vraag rijst of de CEO de tegoeden heeft weggesluisd of met zich heeft meegenomen. Zoals bekend kun je bitcoin vrij gemakkelijk meenemen. Uiteindelijk heb je alleen de ‘seeds’ nodig, die zijn afgeleid van de private keys. Die 12 of 24 seeds geven je toegang tot je bitcoin.

Naast Thodex speelt er nog een tweede zaak omtrent de kleinere broker Vebitcoin. In deze zaak zijn er vier mensen vastgezet en verdacht van witwassen en online fraude.

Verbod op bitcoin betalingen

Vandaag (vrijdag 30 april) gaat ook het verbod op bitcoin of andere cryptocurrency’s als betaalmiddel in. In de ogen van de centrale bank zijn transacties met cryptovaluta “risicovol” omdat betalingen niet terug te draaien zijn bij fouten, het “inmutable” karakter van bitcoin.

De overheid heeft ook een plan om Bitcoin centraal uit te gaan geven en zo de uitgifte van het digitale goud aan beurzen en brokers centraler te regelen. Dat druist tegen de bitcoin filosofie in om zonder tussenpersoon waarde uit te wisselen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
turkije

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...