Twee cryptobeurzen Canada mogen géén Tether handel meer aanbieden

De Ontario Securities Commission (OSC) heeft twee cryptobeurzen bevolen om te stoppen met het aanbieden van handel in Tether. Dat blijkt uit documenten die de beurswaakhond van Canada afgelopen weken publiceerde.

Tether buitengesloten van Canadese handel

Het gaat om Wealthsimple en Coinberry, twee bedrijven uit Toronto. Ze moeten volgens de Canadian Securities Administrators voldoen aan een “interim, time-limited registration framework that would allow crypto asset platforms to operate within a regulated environment, with regulatory requirements tailored to the crypto asset platform’s operations.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Of in het Nederlands: ze moeten voldoen aan een kader waardoor cryptoplatformen in een gereguleerde omgeving te werk gaan, met bijbehorende vereisten.

Daarbij hoort onder andere dat ze zich moeten beperken tot het aanbieden van een select aantal goedgekeurde cryptocurrency’s. Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash en Litecoin worden bij naam genoemd.

Opvallend: er wordt één digitale activa genoemd die nadrukkelijk wordt verboden: Tether.

Twee cryptobeurzen Canada mogen géén Tether handel meer aanbieden

De stablecoin, waarvan de waarde 1-op-1 gedekt is door verschillende dollar-gerelateerde reserves, komt niet door de goedkeuring van de beurswaakhond. Er is veel FUD gaande (terecht, zo dan niet onterecht) over de risico’s van Tether. Het is een gecentraliseerd uitgegeven stablecoin. Lees hier meer over de boekhouding van USDT:

Reden onbekend

Geen van beide documenten biedt een specifieke reden waarom de platforms in kwestie geen Tether mogen aanbieden in een handelspaar. Wel geeft de OSC een disclaimer dat haar “beslissing niet moet worden gezien als een precedent voor andere ‘filings’.”

Christine Duhaime, een Canadese advocaat die gespecialiseerd is in fintech, vertelde aan The Block dat “het rapport van de New York AG met betrekking tot Tether en Bitfinex waarschijnlijk niet heeft geholpen. Het is in de ogen van een overheidstoezichthouder een hoog risico.”

Tether schikte in februari in een rechtszaak met de procureur-generaal van New York. Het bedrijf achter de stablecoin geeft sindsdien regelmatig duidelijkheid over de dekking van USDT. Voor de twee Canadese platforms maakt het dus geen verschil: ze mogen USDT niet aanbieden.

Wealthsimple is een online brokerageplatform waarmee gebruikers prijsblootstelling aan cryptovaluta kunnen krijgen. Net als bij Robinhood kunnen gebruikers crypto niet opnemen. Coinberry is meer een klassieke cryptobeurs uitwisseling die wél opnames toestaat. Maar vanaf nu dus de handel zónder de Tether-pairs.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanadatether