Canadese toezichthouder spant zaak aan tegen Bitcoin beurs

Derivatenbeurs Bybit wordt aangeklaagd door de Ontario Securities Commission (OSC). De toezichthouder gaat achter de bitcoin handelsplaats aan omdat ze geen gehoor geven aan verschillende verzoeken. Dat meldt The Block.

Bybit

Bybit is gevestigd in Singapore en geregistreerd in de Britse Maagdeneilanden. Bitcoin beurzen kregen verschillende (onpersoonlijke) verzoeken om het gesprek aan te gaan met regelgevers. Volgens de Canadezen heeft Bybit tot nu toe geen contact gezocht. En dat is een probleem.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bybit is niet de eerste beurs, eerder kregen Poloniex en Kucoin al de wind van voren.

Dit alles heeft te maken met de interpretatie van lokale wetten. De toezichthouder ziet bitcoin dat is opgeslagen bij een beurs als een effect, terwijl bitcoin wordt gezien als commodity (koopwaar) zoals goud.

Hier gelden andere regels voor en daar moet je aan voldoen om je diensten aan Canadezen in deze regio te bedienen.

Daarnaast kun je op Bybit ook tal van verschillende derivaten en andere producten verhandelen die in dit straatje passen.

Lokaal beleid

Wereldwijd proberen overheden de verschillende industrieën rondom bitcoin in het wetboek te vangen. Daar horen regeltjes, controles en bepaalde verantwoordelijkheden bij.

Lokale regelgevers krijgen de taak om dit soort zaken te handhaven. Een derivatenbeurs als Bybit trekt de aandacht, want bij traditionele markten gelden daar strenge regels en controles voor.

De eerste hoorzitting staat gepland voor 15 juli. Het gaat hier om een overheidsorgaan van slechts één Canadese provincie, maar het laat wel zien dat bedrijven in de industrie ondanks het decentrale karakter van bitcoin gewoonweg te maken hebben met machthebbers in de ‘echte wereld’.

Bitcoin en Canada

Canada ontpopt zich langzamerhand als mooie plek om te zijn voor bedrijven in de bitcoin industrie. Het land kent verschillende bitcoin fondsen en ook verschillende miners hebben inmiddels hun plekje gevonden met relatief goedkope energie.

Canadese exchange-traded funds met bitcoin zijn ook al te verhandelen op verschillende Europese beurzen. In Europa en ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten laat de toestemming voor dit soort producten nog op zich wachten. En dat komt niet door een gebrek aan aanvragen. In de VS staan er momenteel meer dan 10 aanvragen open.

Tegelijkertijd is ook heel veel níet toegestaan, net als in andere landen. Het is niet het wilde westen in dit gedeelte van de wereld, maar er lijkt een positief beleid te zijn omtrent een aantal onderdelen van het bitcoin ecosysteem.

Lees meer over:
Canada

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...