Twee mannen uit Estland stalen $575 miljoen met cryptovaluta, nepbank en nep-miners

Twee Esten zijn gearresteerd nadat ze mogelijk honderdduizenden mensen hebben opgelicht in een vermeende cryptoscheme. De autoriteiten nemen aan dat het gestolen geld momenteel nog $575 miljoen waard is.

Cryptoscam

Het gaat om Sergei Potapenko en Ivan Turogin, beiden 37 jaar oud. Het tweetal zette een hele reeks aan nep-activiteiten op, waaronder valse huurcontracten, een bank en een crypto mining farm.

Het paar misleidde klanten door ze een huurcontract te laten tekenen voor mining rigs. Ze zouden deze met hun eigen mining bedrijf genaamd Hash Flare aan het werk zetten en de winst uitkeren aan de investeerders. Hier bleek niets van waar.

Daarnaast hadden ze een nepbank opgetuigd met de naam Polybius Bank. Investeerders konden hier hun geld storten. Het bleek een nep-financiële instelling. Vanuit deze positie werd het geld witgewassen en in verschillende lege vennootschappen geplaatst.

De politie kwam ze echter op het spoor en pakte het tweetal op. De procureur-generaal schrijft:

“Nieuwe technologie heeft het voor kwaadwillenden gemakkelijker gemaakt om misbruik te maken van onschuldige slachtoffers, zowel in de VS als in het buitenland. De zwendelpraktijken worden steeds complexer.”

Over de oplichting waarbij de Estse compagnons vertelt de Amerikaanse advocaat Nick Brown:

“De omvang en reikwijdte van het vermeende scam is echt verbazingwekkend. Deze beklaagden profiteerden van zowel de aantrekkingskracht van cryptocurrency als het mysterie rond mining om een enorm Ponzi-plan te plegen.”

Jarenlange oplichting

Hash Flare zou tegen zijn investeerders hebben gelogen over de effectiviteit van de gebruikte apparatuur. Hierdoor haalden ze in realiteit veel minder geld op dan werd beweerd. Beleggers ontvingen op den duur geen rendement meer, wat hen wel was beloofd. Desondanks kon het tweetal van ongeveer 2015 tot 2019 hun oplichting optuigen.

Het stel werd gearresteerd in de Estse hoofdstad Tallinn. De zaak wordt nu onderzocht door de Federal Bureau of Investigation (FBI).

Beide mannen worden beschuldigd van telefraude en samenzwering om dit nog veel vaker te doen. Ze worden aangeklaagd wegens het vermeend witwassen van geld. Beide riskeren een gevangenisstraf van 20 jaar.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaadscam