Update: 100 bitcoin van gevallen beurs komt tot leven, accountants weten van niets

Update: Het accountantskantoor Ernst & Young (EY) ontkent betrokkenheid bij een mysterieuze bitcoin transactie. Deze week kwam er plotseling $1,7 miljoen aan BTC tot leven van de failliete cryptobeurs QuadrigaCX.

De bitcoin stonden meer dan drie jaar stil. EY is de belangenbehartiger voor het faillissementsproces. Volgens EY hebben zij nooit toegang verkregen tot dit specifieke gedeelte van de schatkist van QuadrigaCX.

Na het plotselinge overlijden/verdwijnen van directeur Gerald Cotten had de cryptobeurs een groot probleem. Al sinds februari 2019 zijn daarom de deuren gesloten. Maar het proces is nog niet klaar. Het statement van EY vind je hier.

Orginele bericht (20/12/2022): Er is meer dan 100 bitcoin verplaatst. Op zich is dat niets bijzonders, behalve dat het te maken heeft met de failliete Canadese cryptobeurs QuadrigaCX. Opmerkelijk genoeg weet de curator niets over deze betaling.

Geld verplaatst

QuadrigaCX ging in 2019 failliet na het vermeende overlijden van oprichter en CEO Gerald Cotten. Destijds zou Quadriga bijna $200 miljoen aan cryptocurrency’s zijn verschuldigd aan duizenden klanten.

Afgelopen weekend is er geld verplaatst dat al geruime tijd in cold storage stond. Er werd van aangenomen dat niemand toegang had tot dit geld, gezien het al die jaar lang niet was verplaatst.

De curator van het bedrijf, Ernst and Young, meldt echter aan CoinDesk dat zij de betaling van afgelopen weekend niet hebben geïnitieerd.

Ze maakten in februari 2019 bekend aan dat ze de controle over ongeveer 100 BTC waren verloren nadat de coins per ongeluk naar een door Quadriga beheerde cold wallets was gestuurd. De financiële dienstverlener had hier geen toegang toe.

Nu, ruim drie jaar later, komen deze coins weer in beweging. Maar door wie? Niemand die het weet…

CoinJoins

Afgelopen vrijdag verplaatste de eigenaar 104,34 BTC ter waarde van $1,7 miljoen. Het is verder opgedeeld in vijf nieuwe UTXO’s op vijf nieuwe adressen. Het gebeurde allemaal in een tijdsbestek van grofweg 20 minuten.

Magdalena Gronowska zei dat de fondsen niet door EY zijn verplaatst. Zij houdt zich bezig met de faillissementsprocedure en is ook onderdeel van de crediteurencommissie.

Volgens blockchain-detective Zachxbt is de meerderheid van het geld naar privacy-wallet Wasabi gestuurd. Met CoinJoins lijkt de eigenaar de bijna 70 BTC te willen witwassen. Gronowska reageert hier als volgt op:

“Inspecteurs van het faillissement zijn zich ervan bewust dat de Quadriga-fondsen zijn verplaatst. We bedanken blockchain-onderzoekers voor het volgen van de geldstromen en we werken aan het verzamelen van meer informatie en ik hoop dat we gestolen fondsen kunnen terugkrijgen.”

Uit eerdere berichtgeving van EY bleek dat Cotten de enige was het de toegang tot het geld van Quadriga. Zijn overlijden is nooit bevestigd. Er gaan de wildste conspiracy-theoriën rond over de verdwijning van Cotten in India.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsquadrigacx

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...