Update: 100 bitcoin van gevallen beurs komt tot leven, accountants weten van niets

Update: Het accountantskantoor Ernst & Young (EY) ontkent betrokkenheid bij een mysterieuze bitcoin transactie. Deze week kwam er plotseling $1,7 miljoen aan BTC tot leven van de failliete cryptobeurs QuadrigaCX.

De bitcoin stonden meer dan drie jaar stil. EY is de belangenbehartiger voor het faillissementsproces. Volgens EY hebben zij nooit toegang verkregen tot dit specifieke gedeelte van de schatkist van QuadrigaCX.

Na het plotselinge overlijden/verdwijnen van directeur Gerald Cotten had de cryptobeurs een groot probleem. Al sinds februari 2019 zijn daarom de deuren gesloten. Maar het proces is nog niet klaar. Het statement van EY vind je hier.

Orginele bericht (20/12/2022): Er is meer dan 100 bitcoin verplaatst. Op zich is dat niets bijzonders, behalve dat het te maken heeft met de failliete Canadese cryptobeurs QuadrigaCX. Opmerkelijk genoeg weet de curator niets over deze betaling.

Geld verplaatst

QuadrigaCX ging in 2019 failliet na het vermeende overlijden van oprichter en CEO Gerald Cotten. Destijds zou Quadriga bijna $200 miljoen aan cryptocurrency’s zijn verschuldigd aan duizenden klanten.

Afgelopen weekend is er geld verplaatst dat al geruime tijd in cold storage stond. Er werd van aangenomen dat niemand toegang had tot dit geld, gezien het al die jaar lang niet was verplaatst.

De curator van het bedrijf, Ernst and Young, meldt echter aan CoinDesk dat zij de betaling van afgelopen weekend niet hebben geïnitieerd.

Ze maakten in februari 2019 bekend aan dat ze de controle over ongeveer 100 BTC waren verloren nadat de coins per ongeluk naar een door Quadriga beheerde cold wallets was gestuurd. De financiële dienstverlener had hier geen toegang toe.

Nu, ruim drie jaar later, komen deze coins weer in beweging. Maar door wie? Niemand die het weet…

CoinJoins

Afgelopen vrijdag verplaatste de eigenaar 104,34 BTC ter waarde van $1,7 miljoen. Het is verder opgedeeld in vijf nieuwe UTXO’s op vijf nieuwe adressen. Het gebeurde allemaal in een tijdsbestek van grofweg 20 minuten.

Magdalena Gronowska zei dat de fondsen niet door EY zijn verplaatst. Zij houdt zich bezig met de faillissementsprocedure en is ook onderdeel van de crediteurencommissie.

Volgens blockchain-detective Zachxbt is de meerderheid van het geld naar privacy-wallet Wasabi gestuurd. Met CoinJoins lijkt de eigenaar de bijna 70 BTC te willen witwassen. Gronowska reageert hier als volgt op:

“Inspecteurs van het faillissement zijn zich ervan bewust dat de Quadriga-fondsen zijn verplaatst. We bedanken blockchain-onderzoekers voor het volgen van de geldstromen en we werken aan het verzamelen van meer informatie en ik hoop dat we gestolen fondsen kunnen terugkrijgen.”

Uit eerdere berichtgeving van EY bleek dat Cotten de enige was het de toegang tot het geld van Quadriga. Zijn overlijden is nooit bevestigd. Er gaan de wildste conspiracy-theoriën rond over de verdwijning van Cotten in India.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsquadrigacx

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

  Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

  Nieuws
  Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

  Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

  Nieuws
  Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

  Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

  Nieuws
  “Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

  De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

  Gidsen
  El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

  El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

  Lees meer