Uruguay: senator wil dat bedrijven bitcoin accepteren en kunnen minen

Senator Juan Sartori uit Uruguay wil het gebruik van bitcoin reguleren. De zakenman en politicus heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend. Het moet mogelijk zijn voor bedrijven om in bitcoin te handelen, en het te kunnen bewaren of zelfs minen.

In de bovenstaande tweet zegt de senator: 'vandaag presenteren we een wetsvoorstel voor het veilig en legitiem gebruik én productie van cryptovaluta door bedrijven'. Het voorstel gaat nog niet zo ver als de bitcoin wet als El Salvador, want het voorstel is beperkt tot bedrijven. Ook is er géén sprake om bitcoin op te namen als wettelijk betaalmiddel in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is eerder een poging om de sector in het land te reguleren en om het minen van bitcoin mogelijk te maken.

Uruguay wordt wel gezien als het Zwitserland van Latijns-Amerika en is een relatief rijk land binnen de regio. De nationale munt is de peso (peso uruguayo, UYU) en met de dollar krijg je de beste omwisselkoers.

Sartori is onderdeel van de National Party, de regeringspartij in het land met 10 van de 30 zetels in de Senaat (equivalent van de Eerste Kamer). Zodra het wetsvoorstel door de Senaat komt, gaat de overheid drie typen licenties uitgeven:

  1. Bedrijven zoals beurzen mogen cryptovaluta verhandelen, met uitzondering van transacties van niet-financiële oorsprong
  2. Bedrijven met een licentie mogen cryptomunten bewaren, beveiligen en verzekeren
  3. Bedrijven met een licentie mogen crypto assets of utility tokens uitgeven met financiële kenmerken

Overheidsorgaan SENACLAFT wordt belast met de opsporing en bestrijding van mogelijke witwaspraktijken en houdt toezicht op de vergunninghouders. Het nieuwe raamwerk is bedoeld om ook particulieren te beschermen.

Magnaat

Juan Sartori (40) is een zakenman én een politicus. Als bestuursvoorzitter en oprichter van de Union Group bezit hij een groot aantal bedrijven verspreid over diverse sectoren (landbouw, energie, infrastructuur en vastgoed). Ook is hij sinds 2018 mede-eigenaar van de Engelse voetbalclub Sunderland.

Sartori heeft er dus zelf ook belang bij dat bitcoin geaccepteerd wordt. Als eigenaar van enkele olie - en gasvelden kan hij in potentie relatief goedkoop aan het digitale goud komen.

Leuk detail: hij is getrouwd met Ekaterina Dmitrievna Rybolovleva, één van de twee dochters van de schatrijke Russische mineralenmagnaat Dmitry Rybolovlev. Eigenaar van het beursgenoteerde Uralkali dat zouten en kalium uit de grond haalt. Tevens eigenaar van voetbalclub AS Monaco.De man heeft volgens Forb

In Latijns-Amerika borrelt het van overheidsinitiatieven om cryptovaluta te adopteren.

El Salvador was wereldwijd het eerste land die bitcoin als betaalmiddel bij wet heeft vastgelegd. Het land kiest ook alleen voor bitcoin. Maar een groot deel van de bevolking is echter sceptisch of dat wel zo goed gaat uitpakken voor hen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...