U.S. SEC Laat Deadlines Verstrijken Zonder Beroep in Grayscale’s Bitcoin ETF-Zaak

1208 totale weergaven
Grayscale Bitcoin ETF

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft geen beroep aangetekend tegen een rechtbankbesluit omtrent de Grayscale spot bitcoin ETF. Deze rechtstzaak eindige in het voordeel van Grayscale’s voorstel om zijn bitcoin trust (GBTC) om te zetten naar een spot bitcoin exchange-traded fund (ETF).

De Grayscale Bitcoin ETF

De kern van Grayscale’s argument was dat, aangezien de SEC eerder overeenkomsten had goedgekeurd om fraude bij bitcoin futures ETF’s te voorkomen, dezelfde benadering ook zou moeten gelden voor hun spot bitcoin ETF. Beide fondstypen zijn namelijk gebaseerd op de prijs van bitcoin. De rechter omschreef de afwijzing door de SEC als “willekeurig”, omdat de SEC niet duidelijk had gemaakt waarom vergelijkbare producten verschillend werden behandeld.

Een spot bitcoin ETF stelt beleggers in staat om blootstelling te krijgen aan de leidende cryptocurrency zonder deze daadwerkelijk te bezitten. Hoewel de SEC in 2021 ETF’s heeft goedgekeurd die bitcoin futures bevatten, heeft het nog geen goedkeuring gegeven aan een spot bitcoin ETF. Na afwijzingen in het verleden heeft de SEC dit jaar enkele voorstellen, waaronder die van financiële gigant Blackrock, in behandeling genomen.

Echter, de SEC heeft beslissingen over meerdere aanvragen uitgesteld. Zo werden in september beslissingen over voorstellen van onder andere Blackrock, Valkyrie, en Ark 21shares uitgesteld. Aan het einde van augustus werd het oordeel over fondsen van Wisdomtree, Vaneck, en Fidelity ook al uitgesteld. De SEC heeft tot volgend jaar de tijd om een definitieve beslissing te nemen.

Hoe nu verder in deze zaak?

In de Grayscale-zaak wordt verwacht dat het beroepshof een mandaat zal afgeven met instructies over hoe de beslissing moet worden uitgevoerd. Dit kan ook inhouden dat de SEC wordt geïnstrueerd om de aanvraag van Grayscale opnieuw te bekijken, zoals opgemerkt door Reuters. Bloomberg-analist James Seyffart suggereerde dat de onderhandelingen tussen Grayscale en de SEC volgende week van start zou gaan.

Lees meer over:
ETF

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...