Spaanse ‘Bitcoin oplichter’ aangeklaagd in zaak om 280 miljoen euro

Een verdachte in een fraudezaak met cryptocurrency’s ter waarde van 280 miljoen euro zegt dat hij zijn slachtoffers misschien kan terugbetalen als de rechters hem toestemming geven om de gevangenis te verlaten. Wat hem waarschijnlijk meteen tot iets meer dan een verdachte maakt.

Het gaat om Javier Biosca, een Spanjaard die honderden investeerders een wekelijks rendement van 25 procent beloofde via een bedrijf dat hij Algorithmics noemde. Daarmee zou hij bitcoin, ethereum en litecoin verhandelen om de beloofde rendementen te behalen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Betalingen kwamen niet meer binnen

Die 25 procent per week wist het bedrijf uiteraard niet vol te houden en in oktober 2020 stopte Algorithmics volledig met het betalen van klanten. Biosca verdween als sneeuw voor de zon totdat hij in juni werd gearresteerd door de Spaanse politie in Malaga.

Volgens een rapport van Confi Legal heeft Biosca gezegd nooit de intentie te hebben gehad om zijn investeerders om de tuin te leiden. Hij claimt verder dat zijn investeerders nooit zijn betaald vanwege moeilijkheden om cryptocurrency’s om te wisselen voor fiatgeld bij de bank.

Om dat probleem op te lossen zou hij op eigen houtje naar Guinea zijn gevlogen om daar een eigen bank te kopen zodat hij de omzettingen kon regelen. Nadat dit ingenieuze plan faalde ging volgens Biosca ook zijn business ten onder.

Totaalbedrag van 280 miljoen euro

De aanklacht tegen Biosca werd namens de investeerders ingediend door La Asociación de Afectados por Inversiones en Criptomonedas, een Spaanse organisatie die gedupeerden van fraudezaken ten aanzien van cryptocurrency’s bijstaat.

In totaal is Biosca de gedupeerden een bedrag van 280 miljoen euro verschuldigd. Het gaat hier dus niet om een kleine vis, maar eerder een Spaanse walvis.

Volgens het Confi Legal rapport verzekert Biosca dat het geld van zijn investeerders vielig is, maar op bankrekeningen staat waar hij geen toegang meer toe heeft. Biosca zegt dat het hem zal lukken om het geld los te krijgen als de rechtbank hem voor drie tot vier weken vrijlaat.

Alles bij elkaar lijkt de kans niet heel groot dat Biosca zijn vrijheid op de korte termijn gaat terugkrijgen. Waarschijnlijk gaan de zielige investeerders hun geld nooit meer zien, maar wellicht krijgen we er ooit een mooie film voor terug. Want de zaak leest als het script van een goede Hollywood blockbuster.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....