Vermogensbeheerder VanEck doet opnieuw poging voor ‘echte’ Amerikaanse bitcoin ETF

Vermogensbeheerder VanEck doet nog maar eens een poging voor een bitcoin spot exchange traded fund (ETF). Het bedrijf uit New York heeft een nieuwe aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Bitcoin ETF

Het is niet de eerste keer dat VanEck deze ETF op de markt wil zetten. De recente aanvraag van afgelopen week volgt ongeveer acht maanden op de vorige aanvraag die de SEC in november 2021 dwarsboomde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De beurswaakhond was bezorgd over marktmanipulatie en ze willen consumenten beschermen door de spot ETF níet goed te keuren.

Er zijn al wel enkele op futures gebaseerde bitcoin ETF’s goedgekeurd. Valkyrie, ProShares en Teucrium zijn bekende aanbieders hiervan.

‘Enige logische stap’

In de nieuwe aanvraag gaf VanEck een aantal redenen waarom de SEC deze keer haar fysiek gedekte ETF wel zou moeten goedkeuren.

“Het goedkeuren van dit voorstel – en soortgelijke voorstellen – zou Amerikaanse ETF’s en beleggingsfondsen voorzien van in de VS genoteerde en gereguleerde producten. Het biedt de juiste toegang, in plaats van te vertrouwen op gebrekkige producten die zijn genoteerd en gereguleerd in andere landen.”

Daarmee lijken ze te wijzen naar de noorderburen. Canada heeft al een enkele andere spotmarkt bitcoin ETF’s in de markt staan. Sinds deze fondsen zijn gelanceerd, is de premium op Grayscale’s GBTC-aandelen flink gedaald.

Ook is te lezen dat er een derde partij wordt aangesteld als custodian van de bitcoin. Ze dienen het fonds in onder de regels van de ‘Commodity-based Trust Shares’ en de Securities Exchange Act van 1934. De Chicago Board Options Exchange (Cboe) is betrokken bij de indiening.

VanEck stelt ook dat het goedkeuren van deze investeringsoptie het “enige consistente resultaat” zou zijn nadat de effectenwaakhond vorig jaar futures-ETF’s goedkeurde.

De deadline voor het laatste ETF-verzoek van VanEck is 3 maart 2023.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFVanEck