Voormalig CIA-directeur spreekt steun uit voor Bitcoin

Bitcoin krijgt steun vanuit onverwachte hoek. Een voormalig directeur van de Central Intelligence Agency (CIA) heeft een paper gepubliceerd waarin hij stelt dat Bitcoin veel meer is dan wat de minister van Financiën Janet Yellen verkondigt.

Hulp uit onverwachte hoek

De persoon in kwestie is Michael Morrell, een 62-jaar oude veteraan die 33 jaar het land diende. Hij publiceerde een onafhankelijk document in opdracht van de nieuwe lobbygroep Crypto Council for Innovation (CCI). Forbes haakt met een artikel in op het nieuws.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De CCI is vorige week door vier Amerikaanse Bitcoin-giganten in het leven geroepen. Onder andere investeringsbedrijf Paradigm, cryptobeurs Coinbase, betaalverwerker Square en vermogensbeheerder en investeerder Fidelity Digital Assets zitten achter het initiatief.

Morell komt in zijn paper met een sterk verhaal waarin hij twee belangrijke conclusies trekt.

  • Men generaliseert het gebruik van bitcoin bij illegale financiering; het wordt aanzienlijk overschat.
  • De analyse van de blockchain is een zeer effectieve tool voor de bestrijding van misdaad en het is ook een goede manier om informatie te verkrijgen.

Maar dat is niet alles. Ook over het geopolitiek vlak heeft Morell wat te melden. Hij denkt dat het ernstige gevolgen kan hebben als de Verenigde Staten, in tegenstelling tot China, alle energie verspilt aan de jacht op criminele activiteiten die met Bitcoin te maken hebben. Hierdoor zouden ze de kansen van de nieuwe technologie uit het oog verliezen en deze onbenut laten.

Andere kijk op Bitcoin

Morell is van mening dat deze fintech een hele nieuwe technologische en economische basis kan zijn voor het land.

“We moeten zorgen dat de ouderwetse en verkeerde gedachte over het ongeoorloofde gebruik van Bitcoin ons er niet van weerhoudt de technologische veranderingen te omarmen. Het zal ons in staat stellen om gelijke tred te houden met China.”

Morell beaamt dat de conclusies van z’n onderzoek heel anders zijn dan hij vooraf had gedacht. Hij veronderstelde dat mensen zoals Janet Yellen en Christine Lagarde de best geïnformeerde mensen op aarde waren en dat hun perspectieven op feiten waren gebaseerd. Tijdens zijn analyse ontdekte hij dat het niet zo was:

“Het is juist het tegenovergestelde, dat Bitcoin niet vol staat van illegale activiteiten. In feite is er waarschijnlijk minder illegale activiteit in het Bitcoin-ecosysteem dan in het traditionele banksysteem.”

Hij noemt hoe Chainalysis, CipherTrace en Elleptic tools ontwikkelen om forensisch onderzoek te doen om illegale partijen op te sporen. Tegelijk is Morell ook duidelijk: “We moeten altijd op de hoogte moeten zijn van de implicaties op de nationale veiligheid van welke technologie dan ook, inclusief cryptovaluta.”

Al met al is het toch een opsteker voor Bitcoin: de voormalig directeur van de CIA die zich niet schaart achter de minister van Financiën, maar openlijk zijn visie geeft over de cryptomunt.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: