Voorzitter CFTC waarschuwt voor regulering decentrale cryptobeurzen

Rostin Behnam, de voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), gaat ook DeFi reguleren. De toezichthouder vertelt dat ook gedecentraliseerde cryptobeurzen zullen worden gereguleerd door de CFTC of de Securities and Exchange Commission (SEC).

DeFi code

Het maakt voor hem niet uit of het “zelfeffectuerende” protocollen zijn die “slechts code” uitvoeren.

Behnam werd in een podcast van Bloomberg gevraagd of regulering ook in de decentrale wereld zou plaatvinden. Momenteel richt de SEC en de CFTC zich vooral op de uitwisselingen van crypto-activa met fiatgeld (en dus centraal aangestuurde platformen).

DeFi werkt anders: er is niet één bedrijf of CEO die aansprakelijk gehouden kan worden. Het is autonome computercode die zich daarna ergens op het decentrale spectrum bevinden.

Benham is het niet eens met veel cryptoliefhebbers die denken dat dit soort platformen compleet decentraal en daarom immuun zijn voor wet- en regelgeving.

“Het is gemakkelijk om te suggereren: ‘Oh, er zit geen instelling of individu achter, het is gewoon code, en dat kun je niet reguleren.’ Maar dat zijn echt de verkeerde vragen. Het gaat er om wat aan Amerikaanse klanten wordt aangeboden en waaraan ze worden blootgesteld? En wie is het individu of de groep individuen die die entiteit, die code heeft opgezet om die producten aan te bieden?”

“We zullen de ‘bad actors’ ter verantwoording blijven roepen”, voegde hij eraan toe.

Ontwikkelaars

Het is uitspraak die gevolgen kan hebben, zo getuige ook de zaak rondom de ontwikkelaar die TornadoCash maakte. Hij wordt verdacht van het faciliteren van witwasbetalingen met de cryptomixer en zat daardoor lange tijd in de gevangenis in Nederland. Sinds vorige maand mag hij het proces thuis verder afwachten.

Ook DeFi-ontwikkelaars lijken dus – getuige de uitspraken van Behnam – niet veilig.

Hij suggereerde dat er één gebied is waar cryptovaluta licht zullen worden gereguleerd door de CFTC: markten waar tokens puur bestaan als vervanging voor contant geld.

“Ik heb geen wettelijke bevoegdheid om cryptomarkten te controleren. We hebben deze zeer beperkte bevoegdheid binnen de CFTC om geldmarkten te controleren als er sprake is van fraude of manipulatie.”

Effecten en commodities

Over het wel-of-niet-effecten-debat vertelt hij:

“We moeten onze juridische analyse baseren op een juridisch precedent. En dat is dan ten goede of ten kwade de drijvende kracht die tot op de dag van vandaag de basis vormt van onze juridische analyse voor digitale activa als we over die kwestie van effecten versus commodity’s nadenken.”

De welbekende Howey-test is de basis waar hij naar verwijst. Als CFTC moet Behnam toezicht houden of commodity’s, terwijl de SEC focust of securities, of: effecten. Duidelijkheid over de box waar cryptovaluta in vallen is er nog altijd niet. Volgens de voorzitter is het bijvoorbeeld nog onduidelijk of een token als een effect kan worden gelanceerd, om later een commodity te worden.

Een nieuw token kan in eerste instantie het doel hebben om “kapitaal te bundelen om een project te starten”, waardoor het eruit zou zien als een effect, aldus de CFTC-voorzitter. Maar het is een open vraag wat er gebeurt als zo’n token “door decentralisatie verandert van een effect in een commodity”.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCFTC