Wat moet de Federal Reserve met de rente nu de inflatie begint te dalen?

Op 14 juni besloot de Federal Reserve om na 15 maanden en 10 renteverhogingen een pauze in te lassen. De rente werd voor het eerst in lange tijd niet verhoogd en de onderbouwing daarvoor zit in de vertraagde impact van de eerdere renteverhogingen. Meestal duurt het ~12 maanden voordat de volledige impact van een renteverhoging voelbaar is in de economie.

Inmiddels zijn we een kleine maand verder en is de kans groot dat de Federal Reserve volgende week wederom de rente ophoogt.

Lastige kwestie

Aan de ene kant zou het vreemd zijn als de Federal Reserve volgende week de rente opnieuw ophoogt. De inflatie begint immers terug te lopen (CPI op 3,0 procent) en daar was het in eerste instantie allemaal om te doen. Aan de andere kant zou de Federal Reserve de “disinflatie” die we nu zien een extra push omlaag kunnen geven met een nieuwe renteverhogingen.

Het is nog maar de vraag of dat een goed idee is. Zeker omdat de meeste economen er niet helemaal zeker van zijn dat de volledige impact van de renteverhogingen van de afgelopen 15 maanden zich al in de economie heeft laten zien.

Daar lijken ze zich bij de Federal Reserve niet zoveel van aan te trekken. “De renteverhogingen van het afgelopen jaar zouden de economische activiteit en de inflatie veel sneller moeten raken dan men normaal gesproken verwacht. Wij verwachten dus niet veel meer economische vertraging of inflatiedalingen als gevolg van die renteverhogingen”, aldus Christopher Waller van de Federal Reserve.

Eén datapunt maakt geen trend

Hoewel de inflatiedata van afgelopen week positief was (consumentenprijsindex van 3,0 procent, kerninflatie van 4,8 procent en producer price inflation van 0,1 procent), was Waller daar nog niet mega optimistisch over. “Eén datapunt maakt nog geen trend”, zo sprak hij daarover.

Wat dat betreft lijkt het erop dat we ons kunnen opmaken voor een nieuwe renteverhoging van de Federal Reserve volgende week en mogelijk nog meer rentevuurwerk richting het einde van 2023.

Het bijzondere is dat de renteverhogingen tot nu toe nog weinig impact op de arbeidsmarkt hebben gehad. Ondanks de agressieve rentecampagne ligt de werkloosheid in de Verenigde Staten nog altijd op het historisch lage niveau van 3,6 procent.

Voor bitcoin is het te hopen dat de rentecampagne snel voorbij is. Hogere rentes betekenen immers een sterkere Amerikaanse dollar en bitcoin moet het vooral hebben van een zwakke dollar.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....