Wel of geen bullmarkt? Deze twee indicatoren geven verdeeld beeld

Wel of geen bullmarkt? Deze twee indicatoren geven verdeeld beeld

Zitten we in een bullmarkt, of toch nog niet? Ondanks dat de koers van bitcoin met 50% is gestegen, staat het nog steeds ruim 60% van de all-time high vandaan. Twee indicatoren geven een verdeeld beeld.

Welles of nietes?

Welke twee? Nou: het on-chain volume van langetermijnhouders en ook de stijging van het aantal actieve adressen. On-chain analyseplatform CryptoQuant waarschuwt dat bitcoin mogelijk zwakker is dan het lijkt.

Verschillende on-chain-statistieken schieten naar de groene regionen, maar het neemt de scepsis niet weg bij een aantal analisten. Yonsei_dent schrijft bijvoorbeeld dat 2023 niet overeenkomt met eerdere bullmarkten.

Hij legt uit dat het aantal actieve adressen niet toeneemt, terwijl de prijs wel bijna 50% is gestegen. In zijn bijdrage op het analyseplatform schrijft hij:

"Het aantal Actieve Adressen is een statistiek die alle adressen omvat die BTC verzenden en ontvangen, en geeft een beeld van hoe actief de marktvraag is. De ‘prijs’ van een activa wordt bepaald door de wetten van vraag en aanbod. Cryptomarkten zijn geen uitzondering. Om de activaprijzen te laten stijgen, moeten de marktinteresse en de vraag worden ondersteund.”

In onderstaande grafiek zie je het 30-dagen voortschrijdend gemiddelde (MA) van het aantal actieve adressen. Het stijgt na het einde van de bearmarkt van 2018 en ook na de marktcrash van maart 2020 (zie de gele vlakken). De laatste maanden is het anders.

Wel of geen bullmarkt? Deze twee indicatoren geven verdeeld beeld

De analist deelt dat het er in de rally van de laatste maanden géén stijging van het aantal actieve adressen te zien is.

On-chain coins

Daarnaast kun je ook kijken naar het on-chain-volume. Laat dit wel verbetering zien?

Een van de manieren om on-chain geldstromen in kaart te brengen is door coins op te delen in langetermijnhodlers (LTH) en kortetermijnspaarders (STH). Dit zijn coins die langer (bij LTH's) of korter (bij STH's) dan 155 dagen op hun plek stil staan.

De munten die nu door de LTH's naar beurzen worden gestuurd, staan vaak op winst. Half januari was dat nog anders.

Data van Glassnode liet zien dat 58% van de LTH-coins die naar beurzen werden gestuurd, met verlies werden verplaatst. Het gros verstuurde de UTXO's tegen een lagere prijs dan waarop het werd ontvangen.

Begin deze week was dat slechts 21%. Is dit een teken dat de capitulatie bijna voorbij is?

Wel of geen bullmarkt? Deze twee indicatoren geven verdeeld beeld

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin glassnode

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan