Wetenschapsfinancier NWO gehackt, maar weigert losgeld te betalen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
is slachtoffer van een hack. De aanvallers hebben inmiddels interne bestanden op het dark web verspreid omdat NWO het losgeld weigert te betalen. Hackersgroep DoppelPaymer zit achter de aanval.

Daarvan is bekend dat ze doorgaans enkele miljoenen per hack eisen en Bitcoin of anonieme cryptocurrency’s als betaalmiddel accepteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

NWO gehackt, maar weigert losgeld te betalen

NWO is de belangrijkste geldschieter voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland en valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze keren jaarlijks ~1 miljard euro aan subsidies uit en zijn de organisator van de Spinoza – en Stevenpremie. Die eerste staat bekend als de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse wetenschap.

Op 14 februari maakt de organisatie melding van een hack, terwijl al op 8 februari de aanvallers toegang hadden tot de servers. Alle applicaties van de organisatie zijn niet meer bruikbaar, waaronder alle kantoorsoftware zoals email en Office. De website NWO.nl is nog wel live.

“Dat betekent concreet dat het gehele primaire proces van NWO en van de beide Regieorganen SIA en NRO voor onbepaalde tijd opgeschort moet worden.”

In de laatste update laat NWO niet in te gaan op te eisen van de hackersgroep en het verspreiden van de gestolen data te betreuren. Men verwacht dat het netwerk “binnen enkele weken” weer bruikbaar is.

De NWO wil niet bevestigen of de gelekte bestanden echt zijn, maar onderzoekers van de Volkskrant beweren dat de documenten ‘authentiek ogen’.

DoppelPaymer

DoppelPaymer is een berucht hackerscollectief dat doorgaans toeslaat met ransomware dat sinds juni 2019 in omloop is. Dat is software die een systeem compleet kan lamleggen, ook wel bekend als gijzelingssoftware.

Na een aanval eisen de hackers of de organisatie zo snel mogelijk wil betalen om de systemen weer te ‘bevrijden’. Ze deinzen er ook niet voor terug om personeel direct onder druk te zetten om een betaling af te dwingen.

Onder meer het olieconcern Pemex uit Mexico, het ministerie van Landbouw van Chili en een ziekenhuis in Duitsland behoren tot de slachtofferslijst. Ook in Nederland zijn er regelmatig organisaties slachtoffer van een digitale roof.

Eerder deze week kwam naar buiten dat de netwerken van de Universiteit van Amsterdam en de
Hogeschool van Amsterdam ook zijn getroffen door een aanval. Het is onbekend wie daarachter zitten.

Lees meer over:
hackhackers

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...