Bitcoin whales rustig rondom $40.000 zone

1155 totale weergaven
|

Het lijkt erop dat de meeste bitcoin whales zich nog even rustig houden in het nieuwe jaar en willen afwachten hoe de markt zich de komende weken ontwikkelt. Op het moment van schrijven verwerkt het bitcoin netwerk ongeveer 13.000 transacties groter dan 100.000 dollar per dag, terwijl dat op de top in december 2017 nog op 63.000 transacties lag.

Ook in oktober en november van het afgelopen jaar was de activiteit van zogenaamde whales nog een stuk groter dan nu. Dat kan ook te maken hebben gehad met het lanceren van de bitcoin futures ETF en de all-time high die we op 10 november van het afgelopen jaar noteerden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Reden voor rustige whales onduidelijk

Het is niet duidelijk waarom de whales zich in 2022 vooralsnog rustig houden. De matige prijsactie speelt daarbij uiteraard een rol, maar of er meer aan de hand is kunnen we op dit moment niet zeggen.

Het zou kunnen dat whales ervoor kiezen om hun transacties kleiner te houden om te voorkomen dat ze de koers naar beneden drukken met een verkooporder of andersom. Door de transacties op te splitsen en niet allemaal tegelijkertijd uit te voeren kunnen ze in- en uitstappen zonder de markt al teveel te beïnvloeden.

Dat dit waarschijnlijk het geval is kunnen we zien aan het handelsvolume dat momenteel op 30 miljard dollar ligt en niet lager is dan gewoonlijk. Waarmee de kans aannemelijk is dat whales momenteel proberen om hun transacties wat kleiner te houden.

Hebben we de bodem bereikt?

Er zijn analisten die denken dat bitcoin de bodem inmiddels heeft bereikt. Dit baseren ze met name op on-chain analyse, waarvan de meeste indicatoren aangeven dat bitcoin er op dit moment goed voorstaat. Op basis daarvan kunnen we wat actie naar boven verwachten.

Andersom geldt het macro-economische plaatje dat door de nieuwe strategie van de Federal Reserve om de rente in 2022 langzaam te verhogen. Hierdoor zijn er ook analisten die juist een lastige start voor het jaar voor bitcoin en praktisch alle andere assets op de markt verwachten.

Het mooie voor bitcoin is echter dat de schuldenberg inmiddels zo groot is geworden dat het voor centrale bankiers praktisch onmogelijk is om een lage rente voor langere tijd vol te houden. De enige uitweg voor centrale bankiers om op de langere termijn de economie overeind te houden is door de rente nog verder te verlagen.

De prijs in euro’s:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....