3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle beleggingen.

De bitcoin prijs kwam maandag even onder de $40.000, op het laagste niveau sinds bijna vier maanden, maar wist vrij snel te herstellen.

De Nederlandse handelaar en analist Michaël van de Poppe ziet een mooie reactie van bitcoin op het supportlevel ~$40.600. De prijs moet op de korte termijn door de $48.000 breken voor meer bullish momentum.

Wat niet meehelpt, is dat angst de markt parten speelt met een score van 21 op de Crypto Fear & Greed Index. Angst weerhoudt mensen om in te stappen. Sterker, ze verkopen met verlies.

Kijken we naar on-chain signalen, dan wordt dat beeld verder bevestigd.

1. Hodlers

Het is één van de metrics die regelmatig de revue passeren: de Realized HODL ratio, ontworpen door Glassnode.

Deze indicator meet de verhouding tussen de uitgegeven bitcoin van één week oud en de uitgegeven bitcoin van tussen de één en twee jaar oud.

Loopt de ratio op, dan neemt het aandeel van jonge munten toe. Echter, momenteel buigt de metric verder af naar beneden, ziet ook de analist On Chain College.

De metric duikt onder het niveau van december 2020 en zit lager dan de zomerdip van 2021. Kortom, een sterk afkoelende markt.

2. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De indicator Spent Out Profit Ratio (SOPR) registreert het verschil tussen het aankoop - en verkoopbedrag.

Een waarde boven 1 betekent virtueel winst, een waarde onder de 1 betekent virtueel verlies.

Momenteel staat het midden van de markt virtueel op verlies met een score lager dan 1. Dat betekent dat de bitcoins die van eigenaar wisselen gemiddeld met verlies van de hand worden gedaan.

Dat brengt ons terug naar mei 2021, toen de markt dipte na de uitspraak van Elon Musk dat Tesla bitcoin toch niet als betaalmiddel gaat accepteren.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs
bron: CryptoQuant

3. Miners

Daar staat tegenover dat miners hun hand op de wallet houden. Zij hebben de afgelopen jaren dan ook meer mogelijkheden gekregen om hun gedolven bitcoins te gelde te maken.

Bijvoorbeeld door bitcoins uit te lenen en daar een bedrijfslening voor terug te krijgen om operationele kosten te dekken en te investeren in nieuwe apparatuur. En blijkbaar geeft ook de recente daling ook geen reden om die strategie te wijzigen en is de aangegane leverage niet zo risicovol dat men deze dips overleeft.

Kortom, minder noodzaak om hun digitale geminede energie te verkopen, wachtend op hogere marktprijzen.

Whales roeren zich ook minder, zo zien de analisten van Santiment. Zo zijn er minder grote brokken bitcoins die over het netwerk worden verstuurd in vergelijking met de maanden oktober en november 2021.

Gemiddeld zijn er 13.000 transacties per dag die een transactiewaarde van 100.000 dollar overschrijden. Dat is wel eens meer geweest (waarbij een hogere dollarprijs per bitcoin ook een factor was).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...