Willem Middelkoop waarschuwt voor nieuwe kredietcrisis in Amerika

Willem Middelkoop is een Nederlandse investeerder met een focus op goud, die bitcoin naar eigen zeggen in 2014 al "het digitale goud" noemde. Nu waarschuwt Middelkoop zijn ruim 130.000 volgers op Twitter voor een mogelijke kredietcrisis in de Verenigde Staten als gevolg van de tijdelijke schorsing van het Amerikaanse schuldplafond.

Die voorspelling doet hij niet zomaar. Middelkoop baseert zich hiervoor namelijk, zoals vrijwel altijd, op de monetaire geschiedenis.

Terug naar 2019

Voor de voorspelling van Middelkoop moeten we terug naar 2019. "Herinneren jullie je nog wat er in augustus 2019 gebeurde na de schorsing van het Amerikaanse schuldplafond? Destijds had het Amerikaanse ministerie van Financiën gigantische hoeveelheden geld nodig, waardoor binnen enkele weken de Repo-Crisis begon. Om deze crisis te temmen moest de Federal Reserve in september beginnen met nood-QE", aldus Middelkoop.

De Repo-Crisis ontstond omdat het Amerikaanse ministerie van Financiën veel geld nodig had en daarmee alle liquiditeit uit de markt opzoog. Als gevolg daarvan was er te weinig kapitaal beschikbaar voor interbancaire en andere leningen, waardoor de rentes op de Repo-markt door het dak gingen in 2019.

Volgens de meeste economen werd het tekort aan cash destijds veroorzaakt door een combinatie van twee factoren. In eerste instantie was er de belastingdeadline voor bedrijven en ten tweede gaf de overheid op dat moment veel staatsobligaties uit die een hoop kapitaal opzogen.

Herhaling van zetten?

In theorie is het dus mogelijk dat we een herhaling van 2019 krijgen, wat voor het financiële systeem geen goede situatie zou zijn. Als de Federal Reserve te laat is met ingrijpen kan het zomaar gebeuren dat daardoor veel grote partijen in de problemen komen, met alle gevolgen van dien.

Op dat moment zal in eerste instantie de waarde van de Amerikaanse dollar gigantisch stijgen, omdat er simpelweg een tekort zal zijn. De kans is klein dat bitcoin hier op korte termijn van kan profiteren. Op de lange termijn daarentegen is het natuurlijk een meer positieve ontwikkeling voor bitcoin.

Als de Federal Reserve op dezelfde manier reageert als in 2019, dan gaan de spreekwoordelijke geldprinters weer aan en moeten ze het systeem van verse liquiditeit voorzien om verdere ellende te voorkomen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....