William Clemente: ‘Amerikaanse instituties kopen bitcoin vanwege BlackRock’

On-chain analist William Clemente ziet een zogenaamde BlackRock-effect op bitcoin, waardoor vooral Amerikaanse investeerders de asset massaal opkopen. In een nieuw interview met podcaster Anthony Pompliano zegt Clemente dat er drie bewijsstukken zijn die suggereren dat Amerikaanse instituties op dit moment actief bitcoin inkopen, sinds het grote BlackRock zijn aanvraag voor een Spot Bitcoin ETF aankondigde.

Clemente kijkt voor dat bewijs naar verschillende handelssessies en ziet vooral een verhoogde activiteit bij het openen van de Amerikaanse markt.

Het BlackRock-effect

"We kunnen zien dat het ETF-effect zich op verschillende punten in de markt laat voelen. Maar wie handelt daar momenteel primair op? Dat lijken de in Amerika gevestigde entiteiten te zijn", aldus Clemente.

"Er zijn twee dingen waar ik vervolgens naar kijk om dat te onderbouwen. Het eerste is wat we noemen de cumulatieve rendementen per sessie die we kunnen bekijken via de data van Velo.

Wij hebben die opgesplitst in Europese, Aziatische en Amerikaanse sessies. Wat we kunnen zien is dat, met name sinds de aanvraag van BlackRock, maar zelfs in de periode daarvoor, dat Amerika de meeste actieve handelssessie is als het gaat over het opkopen van bitcoin", zo gaat Clemente verder.

William Clemente: 'Amerikaanse instituties kopen bitcoin vanwege BlackRock'

Ook constateert Clemente dat bitcoin "iets hoger" handelt op Coinbase dan bij andere beurzen, waarbij hij opnieuw wijst naar de toegenomen betrokkenheid van in Amerika gevestigde bedrijven.

Als laatste kijkt de on-chain analist ook naar de Chicago Mercantile Exchange (CME) waar de open interesse voor bitcoin futures terug te vinden is. Volgens Clemente is de interesse in bitcoin futures gigantisch toegenomen sinds de ETF-aanvraag van BlackRock.

Wie handelen er op CME?

Dat de open interesse op CME toeneemt is volgens Clemente een teken dat vooral serieuze investeerders momenteel extra op bitcoin duiken. "Wie handelen er normaal gesproken op CME? Dat zijn niet de gemiddelde crypto-handelaren die met leverage spelen. Het zijn de in Amerika gevestigde traditionele partijen. Na de BlackRock-aanvraag zien we een duidelijke sprong in de open interesse.

In die periode is er voor ongeveer 1 miljard dollar aan open interesse bijgekomen", zo gaat de analist verder met zijn positieve verhaal over bitcoin.

William Clemente: 'Amerikaanse instituties kopen bitcoin vanwege BlackRock'

Op het moment van schrijven handelt bitcoin op 30.449 dollar en weten de bulls aardig stand te houden rond dit koersniveau. Dat is verrassend te noemen, als je bedenkt dat de macro-economische omstandigheden op dit moment allesbehalve in het voordeel van bitcoin zijn.

Ook wat dat betreft zien we dat bitcoin op dit moment enorm profiteert van het enthousiasme rondom de BlackRock ETF, terwijl deze nog niet eens is goedgekeurd. In die zin kunnen er mooie dingen gebeuren als de daadwerkelijke goedkeuring er komt en de marktomstandigheden ook fundamenteel gezien weer bullish worden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....