Willy Woo: ‘Hevige accumulatie van bitcoin gaande’
Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?
De prijs in euro’s bij Bitvavo:
Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.
1. Long term holders realised cap
De lead analist van Glassnode, Checkmate_, deelt een metric over lange termijn investeerders (LTH). Dat zijn mensen die hun bitcoin 155 dagen of langer op hun adres houden.
Dan worden ze door Glassnode geclassificeerd als het LTH-cohort, omdat ze historisch gezien weinig of toch geen bitcoinbeetjes verkopen.
Maar de Realised Cap Net Position Change zoomt juist in op de lange termijn bezitters die hun bitcoin uitgeven (spenderen).
De realised cap is de som van alle winsten én verliezen door de LTH-cohort. Daarover wordt het verschil over een tijdsperiode van 30 dagen berekend en daar rolt een getal uit. Dat getal wordt genormaliseerd met een zogenaamde Z-score (vergeleken met eerdere uitkomsten).
Conclusie: de lange termijn houder die verkopen realiseren gemiddeld gezien een verlies. En dat is opmerkelijk, want zodra deze groep verliezen realiseert en de prijs zo stabiel blijft (boven de $40.000), dan moet er veel vraag zijn om de prijs zodanig te balanceren.
We moeten namelijk af van het idee dat hodlers nooit verkopen, dat is niet zo. Historisch probeert de LTH-groep altijd winsten te realiseren op de toppen van de markt, maar blijkbaar verkopen ze ook met verlies bij gebrek aan liquiditeit in de portemonnee.
Kortom, het narratief dat de markt nog moet capituleren, daar mag je vraagtekens bij stellen. Checkmate_ concludeert dat lange termijn investeerders al veel verkocht hebben. Ook marktanalist Alex Krüger zag juist in de periode 24 januari tot 24 februari een markt die capituleerde.
Ook Plan C ziet voorlopig in waarom bepaalde analisten nog steeds geloven dat er géén vraag is naar bitcoin.
2. Stablecoin Ratio Oscillator
We pakken een iets oudere tweet van de analist Willy Woo erbij, die deze week nog de headlines haalde door te verklaren dat bitcoin als een 'normale asset' gaat functioneren. Einde van de vierjarige bull - en bearcyclus dus, in zijn ogen.
De Stablecoin Supply Ratio (SSR) is de verhouding tussen het aanbod van Bitcoin en het aanbod van stablecoins, uitgedrukt in BTC.
Zodra de SSR ratio laag is, heeft het huidige aanbod aan stablecoins meer "koopkracht" om BTC te kopen. Kortom, een belangrijke proxy om vraag en aanbod tussen bitcoin en USD te duiden.
De rode zones zijn de historische momenten dat de markt capituleerde, wat historisch gezien gevolgd werd door accumulatiemomenten (groene zones).
Een oscillator analyseert de fluctuaties van de hoge en lage banden tussen twee extreme waarden.
Het is voor Woo een manier om de korte termijn overbought of oversold marktcondities te kunnen duiden. De markt wijst nu duidelijk naar een oversold conditie.
Woo beargumenteert dat de capitulatie al einde 2021 / begin 2022 heeft plaatsgevonden en dat er momenteel accumulatie plaatsvindt door een groeiend aantal entiteiten op het bitcoinnetwerk.
3. Weinig activiteit on-chain
Tegelijkertijd is er ook voorzichtigheid op zijn plaats. Want één van de zaken waar het netwerk mee kampt is dat er weinig on-chain activiteit is. Dat komt mede daardoor mensen voorzichtig zijn geworden vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.
In de huidige situatie willen mensen niet overmatig risico gaan lopen, ook vanwege de oplopende inflatie en hogere prijzen voor energie en voedsel. Om dan meer geld te steken in een 'risicovolle' asset zoals bitcoin, daar zit men dan niet op te wachten.
Die voorzichtigheid wordt op onder meer Google Trends, maar ook op het netwerk zelf.
CryptoVizArt ziet een langzaam herstel van het aantal actieve entiteiten op het bitcoinnetwerk. Dat heeft hij berekend op de zesmaandelijkse verandering van het aantal nieuwe actieve entiteiten op het netwerk.
Bitcoin is een narratief, het heeft nu circa 150 miljoen wallethouders, maar het heeft nieuwe wallethouders nodig om als asset te groeien.
Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!