Yellen wil Amerikaanse economie laten ‘afkoelen’, Bitcoin daalt na uitspraak

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei gisteren dat de rentetarieven misschien "iets moeten stijgen". De reden hierachter is dat ze "oververhitting van de Amerikaanse economie wil voorkomen". Als reactie op het nieuws daalde de koers van Bitcoin (maar ook de aandelenmarkt) gisteren flink, tot meer dan 7%.

Rente

Yellen deed haar uitspraak in een interview met The Atlantic. Ze acht een koerswijziging nodig vanwege hogere overheidsuitgaven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Het kan zijn dat de rentetarieven iets moeten stijgen om ervoor te zorgen dat onze economie niet oververhit raakt. Ook al zijn de extra uitgaven relatief klein in verhouding tot de omvang van de economie, er zou een zeer bescheiden rentestijging nodig kunnen zijn om die allocatie te bewerkstelligen."

Wat ze daarmee eigenlijk zegt, is dat ze graag de economie naar haar eigen hand wil zetten met aangepaste rentepercentages wil beïnvloeden. Er wordt aan knoppen gedraaid, om zo (het gedrag van) de markt te beïnvloeden. Niet echt het principe van een vrije markt dus, waar Bitcoiners voor pleiten.

Yellen werd benoemd tot minister van Financiën en ze staat bekend als Bitcoin criticaster. Ze voegde eraan toe dat de "hoge uitgaven van president Biden de economie ten goede zouden komen."

Gevolgen voor de markt

Als gevolg van deze uitspraken daalde wereldwijd de aandelenmarkten, en evenzo daalde Bitcoin. Maar waarom?

Eigenlijk is het heel simpel: als de rentetarieven stijgen, zouden investeerders theoretisch minder geneigd zijn om geld in alternatieve activa te stoppen. Hogere rentes maken rentedragende beleggingen, zoals obligaties of schuldpapier, aantrekkelijker.

Lagere rentes gaan meestal samen met hogere inflatie: er kan makkelijk geld worden uitgedeeld, en al deze nieuwe leningen zijn vers geprint geld. Waar Bitcoin als hedge fungeert tegen de mogelijke devaluatie van de dollar, heeft de uitspraak van Yellen dus indirect iets te maken met Bitcoin.

Het gaat overigens slechts om een uitspraak van Yellen en het is verre van officieel. Analist Charles Bovaird denkt dat de impact wel mee zal vallen en dat het sell-the-news-event alweer achter de rug is.

Vorige week zagen we overigens ongeveer hetzelfde gebeuren, toen Biden aankondigde dat hij de vermogenswinstbelasting wil verhogen, tot in sommige staten tot boven de 50%. Als reactie op dit nieuws kelderde bitcoin omlaag.

De koers van bitcoin is inmiddels ook alweer gecorrigeerd. Momenteel kost één bitcoin 18,828.42USD. Dat is vergeleken met een etmaal geleden -5.69%.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over: