Ziet Poetin internationale betalingen met bitcoin voor zich?

Vladimir Poetin zet de deur op een kier voor internationale betalingen met bitcoin. De Russische president gaat in gesprek met CNBC kort in op de rol van cryptocurrency's in de wereld.

''Cryptocurrency's hebben bestaansrecht en kunnen gebruikt worden als betaalmiddel'', zegt Poetin. Hij zegt er wel gelijk bij dat het te vroeg is om nu over te stappen naar betalingen voor bijvoorbeeld hun olie of andere grondstoffen. Maar de optie wordt wel besproken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In 2014 kreeg Rusland een aantal internationale sancties om de oren. Volgens Poetin gebruikt de Verenigde Staten de Amerikaanse dollar als een wapen. Dat kan een mogelijke reden zijn dat hij open staat voor bitcoin of andere cryptocurrency's.

Allicht heeft hij zijn ogen al eerder op bitcoin laten vallen, maar het kan ook goed zijn dat er uiteindelijk een digitale variant van de Russische roebel op de markt komt. Maar met een nieuwe munt uit eigen land worden de huidige problemen waarschijnlijk niet opgelost.

Het is dus géén zekerheidje dat Rusland binnen de kortste keren de deur open zet voor bitcoin. Tegelijkertijd kun je met de juiste oranje bril wel een scenario bedenken waarin dit realiteit wordt.

Bitcoin en Rusland

Rusland heeft een aparte relatie met bitcoin (BTC). Er spelen verschillende belangen. Een open geldnetwerk druist in tegen het beleid van veel overheden. Het valt ook niet echt te rijmen met de aanpak van Poetin in zijn land. Niet voor niets kochten de Russen voor $200.000 een tool om de geldstromen op het netwerk van bitcoin te kunnen volgen.

Betalen met bitcoin is officieel verboden in het land, maar ook Poetin zet de deur zelf dus op een kier voor mogelijke internationale betalingen.

Onderminister van Financiën Alexey Moiseev zei recentelijk dat Russen voorlopig prima bitcoin kunnen kopen en gebruiken in het buitenland. Hij stelt dat staatsburgers niet bang hoeven te zijn dat ze daar thuis last van hebben. Rusland is het grootste land ter wereld en heeft mede daardoor ook tal van plekken waar bitcoin miners goedkope energie kunnen vinden.

Daarnaast is bitcoin in de wereld van de internationale politiek ook een middel om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar af te bouwen.

En last but not least: uiteindelijk moet blijken wat Poetin precies met dit soort uitspraken bedoelt. Het is onduidelijk waar Rusland nu staat op het gebied van bitcoin. Duidelijk is wel dat het ook in dit deel van de wereld onderdeel is geworden van het politieke spelletje.

Het hele interview vind je hier:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...