Rusland koopt software om identiteit te koppelen aan Bitcoin transacties

Rusland betaalt $200.000 voor een tool om bitcoin gebruikers te identificeren. Het zou gaan om software om criminelen te vinden, maar dat begrip is nogal breed te interpreteren.

Rosfinmonitoring is de organisatie die zich in Rusland bezighoudt met dit soort zaken. Zij hebben een partij gevonden ie voor 14,7 miljoen Russische roebels de software wil bouwen. Rusland bouwt aan een database met namen en rugnummers voor bitcoin transacties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Toezicht in Rusland

Rosfinmonitoring is verantwoordelijk voor het toezicht op het anti-witwasbeleid in Rusland. De organisatie is gericht t op het verzamelen en analyseren van informatie over financiële transacties om het witwassen van geld, terrorismefinanciering en andere financiële misdrijven in binnen- en buitenland tegen te gaan. Daar horen bijvoorbeeld ook de transacties tussen bitcoin en de roebel bij.

Kortom: meer toezicht en meer surveillance.

In de praktijk betekent dat niet alleen slecht nieuws voor mensen die echt kwaad in de zin hebben, maar ook veel andere partijen in het land zullen te maken krijgen met meer controle over hun geldstromen. Denk aan politieke tegenstanders van het regime of andere partijen die niet aan de ‘juiste’ kant staan.

Een voorbeeld daarvan is het Russische mediabedrijf. Zij werden recentelijk bestempeld als vijand van de staat en vragen om bitcoin donaties.

Het volgen van transacties en andere geldstromen is overigens niet uniek in de wereld. Bijna alle landen wereldwijd hebben een organisatie die verantwoordelijk is voor het monitoren van geldstromen.

Opdracht

De opdracht ligt in handen van een bedrijf genaamd RCO. Zij mogen de bitcoin tracking tool bouwen. RCO is onderdeel van Rambler, een groot Russische IT-bedrijf.

Er moet een uitgebreide database ontstaan waar alle data wordt verzameld en waar mogelijk gekoppeld aan criminele activiteiten. Op het netwerk van bitcoin zelf kun je geen namen of andere zaken vinden over de achtergrond van iemand die een wallet gebruikt. Maar met extra data is er veel mogelijk.

Zo kun je bijvoorbeeld de geldstromen volgen vanaf een punt waar wél een identificatie aan vooraf gaat. Denk aan gegevens van beurzen, brokers of bijvoorbeeld een bepaald IP-adres waar iemand mee geassocieerd wordt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...