Zimbabwaanse minister verwijst geruchten over adoptie bitcoin naar land der fabelen

De afgelopen dagen deden zich geruchten de ronde dat Zimbabwe na El Salvador weleens het tweede land ter wereld zou kunnen zijn dat bitcoin adopteert als wettig betaalmiddel. Die geruchten worden nu door de minister van informatie, Monica Mutsvangwa, de kop ingedrukt.

Mutsvangwa geeft aan dat het land meer interesse heeft in het lanceren van hun eigen digitale centralebankgeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De geruchten over de eventuele adoptie van bitcoin door Zimbabwe ontstonden door uitspraken van Charles Wekwete, de secretaris van de president.

Zimbabwe niet aan de bitcoin

In zijn uitspraken had Wekwete het onder andere over een consultatie van de private sector over de mogelijkheden van bitcoin om de munt mogelijk in het land te introduceren.

Dit ging achteraf bezien waarschijnlijk meer over wet- en regelgeving omtrent de handel in bitcoin en het eventuele gebruik ervan als betaalmiddel.

Slechts één dag na deze geruchten kwam Mutsvangwa al met een statement waarin ze korte metten maakte met deze verhalen.Hij licht toe:

“De overheid wil het land geruststellen dat we niet overwegen om een andere valuta in de economie te introduceren, zoals in sommige delen van de media wordt gesuggereerd”.

Het lijkt erop dat het land nog niet klaar is om het monopolie op de geldpers weg te geven. “Onze lokale valuta is de Zimbabwaanse dollar en niet een cryptocurrency,” zo ging Mutsvangwa verder.

Digitaal centralebankgeld wel interessant

In tegenstelling tot de adoptie van bitcoin, lijkt het erop dat Zimbabwe wel geïnteresseerd is in de introductie van een eigen central bank digital currency (CBDC). Hiermee krijgt de overheid in theorie nog meer gereedschap om de economie naar believen bij te sturen.

De CBDC moet een door de centrale bank uitgegeven digitale token worden. Als ze die in Zimbabwe lanceren, dan zullen deze tokens voor hun waarde gekoppeld worden aan de Zimbabwaanse dollar en real-time corresponderen met de monetaire waarde van de lokale valuta.

Het is nog maar de vraag in hoeverre het volk op deze CBDC zit te wachten, gezien de enorme inflatie die ze de afgelopen jaren hebben moeten verduren met de Zimbabwaanse dollar.

De introductie van een CBDC maakt het mogelijk nog lastiger om aan het inflatiespook te ontsnappen vanwege de extra tools voor de overheid om mensen binnen het financiële systeem te houden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....