
Nederlandse ziekenhuizen bereiden zich voor op oorlog, althans dat is de bedoeling. Op die manier kunnen patiënten veilig worden gehouden wanneer er iets gebeurd wat vooraf niet te voorzien is. Het voorbereiden op een ramp of oorlog is nooit leuk, maar wel noodzakelijk. Toch lijken ziekenhuizen in Nederland hier nog niet voldoende op voorbereid. Is het mogelijk dat Bitcoin of blockchain-technologie ziekenhuizen kan helpen in noodsituaties?
Nederlands ziekenhuis bereidt zich voor op oorlog en rampen
Ziekenhuizen oefenen continu om voorbereid te zijn op het onverwachte. Dit gaat niet alleen om ongevallen binnen het ziekenhuis zelf, maar ook op oorlog en rampen die vooraf niet te voorzien zijn. Het is alleen de vraag hoe goed een Nederlands ziekenhuis op een echte oorlog is voorbereid.
Verschillende casussen die in het ziekenhuis naar voren zijn gekomen laten zien dat ziekenhuizen helemaal niet zo goed voorbereid zijn op een echte oorlog. Uiteraard wil niemand in Nederland oorlog, maar wanneer het moment er ooit komt, wil je wel veilig zijn in een Nederlands ziekenhuis.
Het is wel zo dat een ziekenhuis een nood-app heeft. Alle medewerkers krijgen dan een melding, ongeacht de niet storen functie op een telefoon. De app gaat af wanneer er een hele hoop patiënten in een keer binnen komen. Dit is een verplichte app die de medewerkers op hun telefoon moeten hebben staan.
Defensie gaat langs bij ziekenhuizen
Defensie heeft al verschillende bezoeken gehad bij ziekenhuizen. Zo zijn ze in december 2024 nog op bezoek geweest bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Defensie gaf hier de volgende reden voor:
Defensie is naast MST in Enschede ook met haar andere 13 relatieziekenhuizen in gesprek gegaan over hoe we ons kunnen voorbereiden op een grootschalig conflict. Dit gesprek over weerbaarheid was een eerste verkennend gesprek waar de Commandant der Strijdkrachten en VWS ook bij aanwezig waren. Indien een Artikel-5 situatie (oorlog) ontstaat kunnen wij altijd in een groter verband optreden.
Er wordt in het geval van oorlog dus meer van ziekenhuizen verwacht dan wat al het geval is. Wat dat precies is en hoe de samenwerking er uit moet komen te zien, is onderwerp van gesprek. Het is te vroeg om daar al gevolg te trekken. Een landelijke oefening met Defensie staat nog niet concreet in de planning.”
Tot op heden is er niet bekend gemaakt door het ziekenhuis of door Defensie hoe de aanpak precies vorm krijgt. Maar dit laat wel zien dat ziekenhuizen eigenlijk nog niet klaar zijn op het moment dat er nu wat ernstigs in Nederland gebeurd.
Kan blockchain een Nederlands ziekenhuis helpen tijdens rampen?
Blockchain-technologie heeft de gezondheidszorgsector, inclusief de spoedeisende hulp, radicaal veranderd door AI, machine learning en big data te integreren en zo traditionele zorgpraktijken te transformeren. Het toenemende gebruik van persoonlijke gezondheidsgegevens geven ook aanleiding tot zorgen over beveiliging en privacy, met name binnen spoedeisende medische instellingen.
In de kern is een blockchain een gedecentraliseerd en gedistribueerd grootboek dat dat gedecentraliseerd, onveranderlijk, transparant, veilig en anoniem is. Hierdoor kan een noodsituatie een stuk eenvoudiger in goede banen geleid worden dan wanneer er maar zomaar iets gedaan wordt. Zo kan een blockchain in het beheer zijn van de gezondheidszorg in een rampenbeheersysteem.

Check onze gids over de crypto die volgens ons snel kan gaan stijgen!
Lessen uit Oekraïne: rol van Bitcoin in medische noodhulp
Helaas is er in Oekraïne al een tijdje oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dit heeft ervoor gezorgd dat Oekraïne te maken had met een noodsituatie. In deze noodsituatie hebben cryptocurrency al te hulp geschoten. Zo konden investeerders crypto geven aan non-profitorganisaties die de hulpverlening in Oekraïne steunt.
Hulppakketten die vanuit de Verenigde Staten en de Europese Unie in fiatgeld naar Oekraïne worden gestuurd, zijn veel duurder dan donaties via cryptovaluta. Een andere reden waarom cryptodonaties waardevol zijn voor Oekraïne, is dat ze minder beïnvloed worden door geopolitieke of macro-economische factoren.
Een ander groot voordeel van Bitcoin, of andere cryptocurrency, in een noodsituatie, zijn de snelle overschrijvingen. Het kan tot 24 uur duren voordat bankoverschrijvingen tussen twee landen worden gevalideerd. Cryptovaluta-overschrijvingen duren meestal korter.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.